Een tijd geleden was ik op een heel gezellig feest met een cadeauruiltafel. Daar vond ik een pastamachine..... super leuk! Helaas ging die na een paar keer gebruiken kapot. Zelf pasta maken is een uitdaging, het kost vooral veel tijd, maar het is zóó lekker! Dus ik kocht een nieuwe!
In het weekend heb ik wat meer tijd, zeker als ik nog niet elke dag kan tuinieren. En, ook niet onbelangrijk: ik heb een handje hulp. Wat zèg ik: wel zes handjes die willen helpen.
Tijd om mijn nieuwe pastamachine goed in te wijden.....
In het weekend heb ik wat meer tijd, zeker als ik nog niet elke dag kan tuinieren. En, ook niet onbelangrijk: ik heb een handje hulp. Wat zèg ik: wel zes handjes die willen helpen.
Tijd om mijn nieuwe pastamachine goed in te wijden.....
Verse pasta heeft een rijke smaak, er hoeft geen volle saus bij. Je voegt niet veel smaakmakers toe.
Nou, dat is precies wat ik wil, want naast dat ik verse tagliatelle ga maken, oogst ik mijn eerste blaadjes spinazie!!
Dit is een basic recept en daarom is het leuk om de tagliatelle zelf te maken.
Dat is namelijk een hele klus, maar wel veel en veel lekkerder dan pasta uit de winkel.
En ik gebruik mijn verse kippeneieren goed!
Het pastadeeg
Ingrediënten:
- 200 g tarwemeel (biologisch)
- 175 g bloem
- 3 verse eieren
Hoe pak ik het aan:
Roer het meel en de bloem door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Roer de eieren los en voeg ze vervolgens vanuit het midden toe aan het meel. Roer door elkaar en ga vervolgens kneden. Voeg eventueel één à twee lepels water toe om het deeg wat gladder en smeuïger te maken.
Dit is het deeg!
En hier zie je mijn nieuwe pastamachine
Het deeg verdeel je in bolletjes, zo groot als een ei.
Zet de stand van de pastamachine (bij de draaiknop) op de hoogste stand. Bij mij nr 9.
Draai de bolletjes erdoorheen. Het worden langgerekte, dunne plakken.
Dit proces herhaal je ongeveer drie keer. Elke keer zet je de knop op een andere stand.
Van 9 naar 6 naar 3 bijvoorbeeld.
Deze stand geeft de dikte van het deeg in millimeters aan, als het erdoor heen is gedraaid.
Met ongeveer 3 mm is het deeg heel langgerekt en dun genoeg.
Ik heb al eens lasagne gemaakt (zie hiervoor deze link)
Dan ben je, op het kort voorkoken na, hier klaar.
Deze keer maakte ik tagliatelle, brede lintpasta.
Ik snijd de lange plakken doormidden (ik houd van lang!)
en haal deze door het opzetstuk voor tagliatelle.
Draaien, draaien, draaien maar!
Voor de was gebruik ik mijn droogrekje nooit.
Òf ik doe mijn was in de droger, òf ik hang hem buiten aan de lijn.
Toch is het een handig voorwerp, dat droogrek, want nu hang ik de tagliatelle, los van elkaar, erover.
Uiteraard heb je hier een pastadroogrek voor, maar ten eerste vind ik die te klein, ten tweede te duur en ten derde neemt het weer extra ruimte in met opbergen.
Dus mijn wasrek functioneert prima!
Ondertussen zorg je dat er een pan met kokend water op staat.
Hier mag je (voor het eerst) wat zout aan toevoegen.
Verse pasta is een stuk sneller klaar, dus houd voor al dente pasta tweeënhalve minuut kooktijd aan.
Dan nu mijn heerlijke recept voor de:
Verse tagliatelle met spinazie
Ingrediënten:
- 350 g verse tagliatelle
- 3 biologische tomaten
- 6 zongedroogde tomaatjes op olie
- 3 el olijfolie (extra virgin)
- versgemalen zeezout
- grof gemalen zwarte peper
Hoe maak ik het klaar:
Was de verse spinazieblaadjes, snijd de tomaten in blokjes en de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Als de tagliatelle al dente is gekookt en afgegoten, schep je ze terug in de pan. Voeg de olie toe. Vervolgens schep je heel voorzichtig de spinazieblaadjes en de tomaatjes door de lange linten.
Breng op smaak met zout en grofgemalen zwarte peper.
Een ideaal gerecht als de eerste, jonge blaadjes spinazie net geoogst kunnen worden.
Ik oogstte de spinazie terwijl het pastadeeg al klaar lag. Vervolgens aten we binnen het uur de verse blaadjes......
Puur en (h)eerlijk!