dinsdag 30 mei 2023

Rabarber op een rij!

Vroeger vond ik ze niet eens zo lekker: rabarber! M'n moeder maakte dan ook alleen 
de fantasieloze rabarbermoes wat we vaak als tweede groente aten.
Of in een schaaltje met vla...
Had ik toen geweten dat je er de heerlijkste chutneys, taarten en jams van kunt maken, 
dan had ik haar - de rabarber dus - vast meer gewaardeerd.
Rabarber is de enige groente in mijn tuin waarover ik twee recepten droomde.
En in de keuken hoefde ik aan deze recepten niets te veranderen: 
mijn droomrecepten zijn bijzonder èn lekker!
Hoewel we van rabarber vaak allerlei zoete gerechten maken, is het 
een echte groente. Rabarber is een moerasplant... ze houdt van veel vocht 
en hierdoor wordt ze milder van smaak. Rabarber kun je zo'n
acht jaar op dezelfde plek in de tuin, zonder onderhoud laten staan. In het najaar
sterft ze bovengronds af en in het vroege voorjaar 
verschijnen de rozerode knopjes vanzelf weer boven de grond. 
Een ideale moestuinplant dus.
We eten de stelen in het voorjaar als de groeikracht op z'n sterkst is.
Na de langste dag van het jaar, heeft de plant die energie nodig
voor haar eigen (wortel)groei. Bovendien neemt het 
oxaalzuurgehalte ook in de stelen behoorlijk toe, zodat rabarber minder
gezond is om te eten na 21 juni. Dat oxaalzuur is 
overigens de reden dat je een stroef laagje op je tanden voelt, na het eten van rabarber.
En ook de reden dat we de bladeren niet (kunnen) eten.

Van een rabarberplant kun je makkelijk de wortelkluit 'scheuren' en op die manier 
de plant vermeerderen voor in je eigen tuin of om er iemand één cadeau te doen.
 
Twijfel je nog of een rabarberplant iets voor jou is, in dát ene hoekje van je tuin?
Dan volgen hier 10(!) redenen om die twijfel weg te nemen.

Tien Rabarber Recepten op een Rij!


1. Rabarbersticks: hartig & zoet


Dit is mijn droomrecept!
Ik werd wakker en had zowel een zoete als hartige variant van een rabarberstick in mijn hoofd.
En in de keuken viel het niet tegen! De zoete stick serveer je lekker bij de thee, 
de hartige variantkun je als lunch of borrelhapje eten.....  Wát wil je nog meer? 
Rabarber, de hele dag door, voor de echte fan!  Klik hier voor het recept ;)


2.  Rabarber Meringue taart


Toen ik deze taart proefde tijdens een open dag van de wijktuin, was ik meteen verkocht: dit is zó ongelooflijk lekker!! Het zure van de rabarber combineert perfect bij het zachtzoete van de meringue, samen op een lekker krokante bodem. 

Hemels! Ik maak 'm elk jaar en vaak eet ik meer dan de helft zelf op. 
Ook perfect door de combinatie van rabarber en eieren die in het voorjaar
 allebei overvloedig uit eigen tuin en kippenhok komen.
Klik hier om zelf te kunnen maken!




3.  Rabarberchutney 2.0


Toen ik een leuke rabarberchutney op mijn blog plaatste, daagde Annelies me uit met haar recept.
En ze heeft gelijk: die van haar is nog lekkerder! Dol ben ik op deze rabarberchutney! 
Wil je ook deze 2.0 rabarberchutney proeven? Klik hier voor het recept.
En geniet het hele jaar van deze hartig, zoet-zure smaak.



4.  Rabarber-vlierbloesemjam met gember


Wanneer je de rabarber nog in overvloed kunt oogsten, begint ook de vlier te bloeien. 
Ik bedacht een geweldige combinatie voor in de jam. Het ziet er niet alleen prachtig uit, 
maar is tegelijk lekker èn gezond!
Zelf maken? Klik hier of ga je liever voor de
rabarber-appel-muntjam of de rabarber-sinaasappel-kaneeljam?
Ook die kun je vinden op mijn blog.... ;)


5. Rabarbercello


Eet jij vaak alleen maar rabarbermoes wanneer je verse rabarber hebt? 
Had ik al gezegd dat er met rabarber zoveel meer kan?!
Wat te denken van een likeur met rabarber? Nog nooit van gehoord? Het maken is simpel,
het wachten duurt lang, maar dan... tadaa!  Heb je je eigengemaakte rabarbercello!
Klik hier om snel aan de slag te gaan!



6. Rabarberlimonade


We blijven nog even bij de drankjes: deze is verfrissend, alcoholvrij! 
Leng aan met plat of bruisend water. 
Lekkere limonade voor kinderen, maar ook verfijnd in een chique alchoholvrij drankje ;)
Maak 'm makkelijk zelf met de sappan. Klik hier!



7. Rabarberdruivenijsjes


Verfrissend zijn deze rabarberdruivenijsjes zeker! Zoet en tegelijk gezond ook! 
Dé perfecte verkoeling op een warme zomerdag!
Ik vind ze heerlijk en in de vriezer zijn ze wel drie maanden te bewaren.
De hele zomer dus ;) Klik hier



8.  Zoete rabarbertaart


Deze rabarbertaart - of eigenlijk moet ik het cake noemen - is met zowel verse rabarber
 als met de rabarberstukjes uit de cello te maken. 
Bij die laatste geef je een extra bijzondere smaak mee aan deze taart.
Een lekkere zoete cake, ook voor degenen die (nog) geen fan van rabarber zijn.
Klik hier voor het recept




9. Rabarbercrumble


Deze rabarbercrumble is de favoriet van oudste zoon. Alle andere taarten slaat hij af, 
maar deze is heerlijk! Zonder bodem is het een ideaal dessert, 
maar ach, bij een kopje thee kan je deze crumble ook serveren.
Lekker fris door de toevoeging van sinaasappel.
Klik hier voor het recept.


10. Rabarbercurd


Deze curd is een bakbenodigdheid die je op diverse cakes of gebak als toplaag kunt strijken. 
Je kunt 'm ook serveren bij Engelse scones of doe eens luxe en smeer het op toast.
Een ietwat bewerkelijk recept, maar zeer de moeite waard!
Klik hier voor de bereidingswijze.


Nog geen genoeg van Rabarber?
Op mijn blog staat:
 nog meer gebak
 nog meer jam
 nog meer chutney
 nog meer desserts....
Klik hier  en scroll naar de - R - van rabarber voor álle recepten!!

Geniet van Rabarber.... het kan nog tot de langste dag van het jaar.