donderdag 25 juni 2020

Pastasalade

Deze heerlijke pastasalade bevat al mijn favoriete smaken in de kleuren knapperig groen, 
verleidelijk rood, romig wit en tongstrelend crème.
Zongedroogde tomaatjes, lichtgeroosterde (of iets te hard geroosterde) pijnboompitten, 
verse groene blaadjes, verbrokkelde feta, even gebakken wokstukjes, 
dit alles door al dente gekookte pasta, cool uit de koeling.


Ik maakte veel meer dan we op konden: heerlijk voor de volgende dag als lunchsalade!
Na al die superlatieven weer even met beide benen op de grond.... hier komt het recept. 

Lekker snel klaar!


Pastasalade met tomaat, feta en rucola

                            voldoende voor 8 - 10 personen

Ingrediënten:
  • 150 g rucola of Aziatische slamix
  • 500 g biologisch volkoren pasta (Fusilli of Penne)
  •  2 el groentebouillonpoeder of -pasta
  • 50 g pijnboompitjes
  • potje zongedroogde tomaatjes (250 g)
  • 500 g cherrytomaatjes
  • 350 g vegetarische wokstukjes
  • 200 g feta
     voor de dressing:
  • 5 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • 1 tl versgemalen peper
  • takje verse basilicum, oregano, peterselie en tijm
  • 3 el mayonaise
  • 1 teentje knoflook

Hoe maak ik het klaar:
De inspiratie voor deze salade komt zoals gewoonlijk uit m'n moestuin. Dit jaar probeer ik verschillende nieuwe groentes uit. Eén daarvan kwam uit een zakje waarop stond: Aziatische slamix.
Nu het gegroeid is, lijkt het wel wat op rucola, maar dan milder van smaak. 

Deze Aziatische slamix was het vertrekpunt voor mij, maar neem gerust rucola, want dat is makkelijker te krijgen.
Was de groente goed, laat uitlekken en snijd fijn. 
Kook de pasta in water waarin de bouillonpoeder of -pasta is opgelost. Giet de pasta af, spoel er koud water overheen en laat afkoelen.
Neem de vega wokstukjes en bak ze in een scheutje olijfolie. 
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
De dressing kun je van tevoren al klaarmaken, of maak ze op voorraad en kies uit de volgende ingrediënten... (klik)
Doe de pasta in een grote saladeschaal en schep de dressing erdoor, samen met drie eetlepels olie van de zongedroogde tomaatjes.
Halveer de cherrytomaatjes en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
Roer deze door de pastasalade, samen met de gebakken wokstukjes en het grootste deel van de fijngesneden rucola.
Verkruimel de feta erboven. Je kunt de salade nu koud wegzetten tot etenstijd.
Bestrooi vlak voor het serveren met de pijnboompitjes en de rest van de rucola.

Heerlijk op een buffet, als maaltijdsalade of als lunchsalade.
En omdat het heel erg veel is, kun je er meerdere (warme) dagen van eten.


Smakelijk!


Tempura van lavas

Naast lavasolie en gedroogd lavaspoeder heb ik nog een leuk idee voor jullie, met deze sterk-geurende en hard-groeiende kruidenplant.   Haal de blaadjes eens door een tempura beslagje en frituur ze.
Tempura is de naam van zowel het gerecht als van de bereidingswijze. Het komt uit het Japans en houdt in dat verschillende ingrediënten in beslag worden gedoopt en kort worden gefrituurd.

De intens hartige en uitgesproken smaak van lavas wordt milder door het frituren en is op deze manier geschikt voor vele toepassingen. Garneer deze blaadjes eens over een salade, geef ze als garnering bij een broodje gezond, met een dipje bij de borrel of gewoon bij een feestmaaltijd.

Ook eens proberen?
Dit is mijn recept....


Tempura van lavasblaadjes


Ingrediënten:
  •  stengels met verse lavasblaadjes (maggikruid)
  •  1 eidooier
  • 40 g bloem + extra bloem
  • 2,5 dl ijswater (water met ijsklontjes)
  • zonnebloemolie 


Hoe maak ik het klaar:
Was de lavasblaadjes en maak ze los van de dikke stengel. Dep ze goed droog en laat even liggen.
Maak het tempurabeslagje.
Maak het ijswater door aan koud water twee tot drie ijsklontjes toe te voegen.
Doe de eierdooier in een kom en klop los met het ijswater. Voeg de bloem toe en meng goed. Het beslag mag best wat klonterig zijn.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of frituurpan tot 180 graden.
Haal de lavasblaadjes door het tempurabeslagje, het glijdt er makkelijk af. 
Doe de overige bloem op een schaaltje of bord en haal de blaadjes door de bloem.


Frituur ze nu met een paar tegelijk in de hete olie.
Laat ze ongeveer 1 tot 1,5 minuut frituren en daarna
 goed uitdruppen op keukenpapier.

Serveer ze koud - ze koelen erg snel af - en laat je creativiteit gaan, 
om te bedenken waar deze groene blaadjes bij passen.

Eventueel met een ketjapsausje erbij om te dopen.

Geen lavas in de tuin? Een klein plantje is te koop bij de Intratuin. Woon je in de buurt,
kom gerust een takje halen. Lavas groeit als kool ;)