donderdag 20 juli 2023

Lavendelcake

 Deze cake ziet er niet alleen oogstrelend uit
maar is ook  heel verfijnd van smaak met zonnige lavendel in de hoofdrol. 
Je hebt maar een beetje nodig van de lavendelbloempjes, want ze is uitgesproken van smaak. 
Een tikje fris, licht zoet maar ergens ook een beetje bitter.
Lavendel is niet alleen mooi in de tuin, verfrissend als geurzakje in de kast of 
kalmerend als kruid in bad, maar ook eetbaar.... héérlijk in deze cake!
Voor ons speciaal, hoewel je in andere landen  'lavender' vaak tegen komt in gebak,
ijs of andere gerechten.




Lavendelcake

      voor een cakeblik van 1 liter

Ingrediënten:
  • 2 lavendelbloemen of 2 el lavendel
  • 1 dl havermelk
  • 1 citroen
  • 200 g roomboter
  • 100 g lavendelsuiker (klik)
  • 100 g basterdsuiker
  • 5 kleine eieren
  • 150 g biologisch bloem
  • 50 g biologisch volkoren meel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • snuf zout
         voor de frosting
  • 200 g roomkaas
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el verse lavendelbloempjes

Hoe maak ik het klaar:
Ik gebruik verse lavendel uit eigen tuin. Zorg dat je weet waar je lavendel vandaan komt, zodat je weet dat ze niet bespoten is. Je kunt ook gedroogde lavendel nemen.
Doe de havermelk in een pannetje en voeg daar de lavendelbloempjes van twee grote bloemen aan toe. 
Rasp de schil van een halve citroen en 
voeg dit ook toe. Breng langzaam aan de kook, roer goed door en laat afkoelen.
Vet een cakeblik dik met boter in of bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 ° C.
Hoe je lavendelsuiker maakt, heb ik eerder beschreven (klik), deze cake is het beloofde
recept wat je met de helft van deze suiker maakt.
Doe de boter en de twee soorten suiker in een ruime mengkom en mix ruim vijf minuten tot
 een luchtig mengsel. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger de cake wordt. 
Voeg omstebeurt de eieren toe en mix elke keer goed door voordat je een nieuw ei toevoegt.
Weeg het meel en de bloem af en meng met het bakpoeder en zout. 
Voor een luchtiger resultaat zeef je dit twee keer.
Voeg aan het beslag onder voortdurend mixen op lage stand, lepel voor lepel het meelmengsel toe.
Na drie eetlepels voeg je de havermelk met citroenrasp en lavendelbloempjes toe. 
Ga zo door tot het meel en de melk op is.
Schenk het cakebeslag in de vorm, strijk de bovenkant plat en schuif in de voorverwarmde oven.
Bak de cake in 60 minuten gaar.
Controleer de gaarheid door er een breinaald of satéprikker in te steken.
Komt deze er schoon en droog uit dan is de cake gaar.
Laat haar afkoelen in de geopende oven.

Maak de frosting door de roomkaas los te roeren met de poedersuiker.
Voeg hier één eetlepel lavendelbloempjes aan toe.
Strijk de frosting over de afgekoelde cake.
Decoreer met verse lavendelbloempjes.

Snijd de cake in plakken en serveer!
Door het lange mixen is ze lekker luchtig, maar toch niet droog.

Lekker bij een kop kruidenthee met munt en lavendel :)

Iedereen durfde deze cake proeven en vond 'm heerlijk!
Ook te maken met gedroogde lavendel.... 
dan kun je 'm het jaarrond bakken.

Geniet van deze verfijnde cake met de geur van de zomer!