Misschien eet je 'm wel regelmatig: die romige knoflooksaus uit Spanje, maar
heb je 'm nog nooit zelf gemaakt! En eigenlijk kan dat heel eenvoudig!
All i oli is Catalaans en betekent 'knoflook' en 'olie' en dit zit inderdaad
in de Spaanse knoflookmayonaise Aïoli.
Het wordt veel gegeten in Spanje en Frankrijk, maar ook in ons land zie je het
steeds vaker in restaurants of bij de supermarkt in het tapas schap.
Het is tijd voor een homemade aïoli!
Extra lekker met verse eieren van de kippen!
Aïoli
voor ongeveer 225 gram
Ingrediënten:
- 1 teen knoflook
- 2 eieren
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 tl citroensap
- versgemalen steenzout
- versgemalen peper
Hoe maak ik het:
Splits de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten gebruiken we niet, maar kun je bewaren voor meringues.
Pers de knoflookteentjes erboven uit en
breng op smaak met ongeveer een kwart theelepel peper en zout. Roer goed door.
Voeg dan de olie druppelsgewijs toe. Gebruik een mixer voor een goed resultaat.
Belangrijk is om de olie, die gehomogeniseerd moet worden met het vette
van de dooier, langzaam toe te voegen. In het begin doe je dit druppeltje
voor druppeltje onder voortdurend mixen. Gaat de saus binden,
dan kun je voorzichtig een dun straaltje bijschenken tot alle olie op is.
Ga je te snel, dan heb je kans dat de aïoli niet bindt en dat de olie erop blijft drijven.
Is uiteindelijk alle olie toegevoegd, dan heb je een dikke, gelige, lobbige aïoli.
Voeg het verse citroensap toe en klaar is je homemade aïoli!
Doe de aïoli in een brandschoon, glazen potje met deksel.
Bewaar in de koelkast, daar blijft ze ongeveer 10 dagen goed.
Lekker bij een broodje met smeersels wat je steeds vaker in restaurants geserveerd krijgt,
lekker als dip voor groentes of broodstengels,
lekker bij (oven)gebakken aardappeltjes,
bij de bbq, bij salades en diverse tapasgerechtjes.
Eigenlijk is aïoli overal lekker bij!
En ze is nog lekkerder wanneer je ze zelf hebt gemaakt!
Geniet ervan!