maandag 8 maart 2021

Inspiratie voor de week zonder vlees

 Hoe diervriendelijk eet jij?
Weet jij welke kippen ècht de ruimte hebben om te scharrelen? Of welke varkens hun krulstaart mogen houden? En mag een kalfje eigenlijk wel gras eten? Als je het antwoord op deze vragen niet weet, ben je niet de enige. Helaas leven er miljoenen varkens, kippen en koeien in ons land in slechte omstandigheden zodat wij vlees, zuivel en eieren kunnen eten.
En dat is jammer! Ook als vleeseter kun je namelijk verschil maken en kiezen voor vlees dat komt van dieren met een beter leven. Er zit een groot verschil tussen de gangbare vee-industrie en biologische en kleinschalige veehouders. Goedkoop vlees zoals kiloknallers komen altijd van dieren die een akelig leven hebben gehad. Kijk maar eens goed wat voor vlees je in de kuip heb en kies voor dierenwelzijn in plaats van dierenleed.

Voor de dieren is het uiteraard van levensbelang dat we allemaal minder vlees gaan eten. Voor onszelf is het gezond, heerlijk en het is goed voor het milieu!

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 40(!) kilo vlees per jaar eet? Dat is 110 g vlees per dag. In de top 3 staat varkensvlees bovenaan, gevolgd door rundvlees en vervolgens kip.
De vleesindustrie is erop ingesteld om zoveel en zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. Hierdoor leven dieren vaak in erbarmelijke omstandigheden. Overvolle varkensstallen, martelingen bij het slachten van kippen, kalfjes die niet buiten komen....
Naast dierenleed veroorzaakt het eten van vlees ook veel uitstoot van broeikasgassen. Het produceren van voedsel is verantwoordelijk voor 25% van alle broeikasuitstoot. Vlees is van alle producten de grootste vervuiler.

Als je om te beginnen één week geen vlees eet bespaar je hetzelfde als 
101 liter water (oftewel twee keer kort douchen), 79 km autorijden en 770gram dierenvlees.

Kijk eens op dierenwelzijns-check (klik)

Ik daag je uit: doe mee aan de week zonder vlees!! Van 8 tot 14 maart... begin vandaag nog!
Met elke week minder vlees maken we samen het verschil voor de toekomst van onze planeet!!
En vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Kijk naar dit blog waar ik alleen vegetarische recepten post die per maand door meer dan 10.000 mensen worden bekeken. 
Geloof me, op een doordeweekse dag heb ik echt geen puf om naast al mijn andere werkzaamheden uren in de keuken te staan. Het mag gewoon simpel en niet te veel werk zijn. Maar we eten altijd afwisselend met verse groentes in de hoofdrol. Kinderen krijgen geen tekort, groeien goed, eten alles en hebben zo hun eigen favoriete gerechten.

Daarom speciaal voor de week zonder vlees een heerlijk weekmenu met verrassende, eenvoudige en lekkere gerechten. 
En daarbij let ik ook op seizoensgroente, niet alleen fijn voor je portemonnee en de verkrijgbaarheid in de winkel, maar ook voor het milieu. Sperzieboontjes uit Kenia kosten namelijk vliegkilometers en dat is weer een extra belasting voor het milieu.

Laat je inspireren:


Maandag 8 maart

Groentefilosoof



Had je er nog niet over nagedacht, nog niet op gerekend? Met deze restjes groente en aardappels tover je in een handomdraai een groentefilosoof in elkaar. En met de naam zit het ook wel goed. Waarom niet wat gefilosofeer over dierenleed, het milieu èn goede voornemens deze eerste dag van de-week-zonder- vlees?! (Klik)
 

Dinsdag 9 maart

Boerenkoolcouscous


Ga voor de supersnelle,  gezonde maaltijd met winterfavoriet boerenkool!
Beloofd: binnen 20 minuten op tafel!! (klik)


Woensdag 10 maart:

Knolselderijrösti




Deze knolselderijrösti lijkt wel wat op een panpizza.... hij ziet er niet alleen overheerlijk uit, maar smaakt zo ook! Aromatisch en kruidig door de knolselderij. Hier wordt je verliefd op! (klik) 


Donderdag 11 maart

Witlofstamppotje


Donderdag stamppotdag komt nog uit de tijd dat een vriendin - verzot op stamppotjes - elke week op donderdag kwam eten. Maart is de laatste maand dat witlof nog verkrijgbaar is. Gauw nog even genieten, nu het nog kan. (klik)
Geen witlof-fan? Kijk dan voor een ander stamppotje bij Lekker stampen!


Vrijdag 12 maart

Nasi goreng



Tijd voor een oosters georiënteerde maaltijd, die verrassend Hollands smaakt. Logisch als er geen zakjes of pakjes gebruikt worden. Moeilijk? Nee, hoor! En je kunt 'm zó uitgebreid maken als je wilt met zelfgemaakte pindasaus, zoetzure groentes en wanneer je geen vegan eet een omelet of gebakken eitje erbij.   (klik)


Zaterdag

Surinaamse vega pastei


Deze favoriet komt bij ons bijna twee keer per maand op tafel en telkens opnieuw krijg ik complimentjes. Deze heerlijke pastei mag dus niet ontbreken bij de week zonder vlees. (klik)


Zondag 14 maart

Pompoensoep



Laatste dag van deze week-zonder-vlees. En? Smaakt het naar meer?
Maak dan een lekkere voorraad van deze soep. Grote kans dat je hier komende week nog van eet. Of je neemt een verwarmend soepje bij de lunch. (klik)




Oef! Dit was nog best moeilijk! Ik kon bijna niet kiezen uit al mijn favorieten! 
Ik hoop dat ik je kon inspireren. Als je deelt wat jouw favoriet is, word ik hier blij van.



Informatie en weetjes komen van de website dierenwelzijnscheck.nl