zaterdag 6 februari 2021

Groentecrumble

Ik maakte dit heerlijke groentegerecht, verstopt onder een knapperig, ovengebakken laagje en genóót!!

De inspiratie kwam uit mijn wintermoestuin, want kijk eens wat ik daar vond....



Een kleine romanesco! 
Te klein om een hele maaltijd mee te bereiden, maar prima geschikt - zeker qua smaak - 
om te combineren met andere groenten.....
Ik oogst deze stoere winterromanesco net op tijd voor de strenge vorst die komende week verwacht wordt.
Heb je nog nooit romanesco gegeten? Het lijkt op broccoli, alleen lijken de groene bloemknopjes meer op 'torentjes'.
Vervang romanesco - als je die niet kunt vinden - gerust door broccoli.


Groentecrumble

    voor 4 - 5 personen

Ingrediënten:
  • 200 g romanesco of broccoli
  • 500 g winterwortel
  • 2 rode uien
  • 200 g tomatenstukjes uit blik
  • 1 tomaat
  • 4 takjes peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 1 dl ongezoete sojamelk
  • 2,5 dl water
  • 1 el groentebouillonpasta of 1 groentebouillonblokje
  • 50 g boter
  • 25 g volkoren tarwemeel
  •     voor de crumble
  • 175 g volkoren meel
  • 100 g boter
  • 75 g gemengde, ongeroosterde noten
  • 200 g  belegen kaas
  • 2 el sesamzaad

Hoe maak ik het klaar:
Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de uisnippers 2 minuten.
Was de overige groentes, schil de wortels en snijd ze in plakjes, snijd de romanesco of broccoli in roosjes. Gebruik ook de steel, schil deze en snijd in kleine stukjes. Snijd de tomaat in blokjes. Voeg deze groente toe aan de gefruite ui. Snijd de peterselie fijn en voeg ook toe.
 Laat de groentes tien minuten op een laag vuurtje sudderen. Voeg dan de tomatenstukjes uit blik toe en ook de sojamelk, boter en het meel.
Roer goed door. Voeg  ook het water toe en het bouillonblokje of de bouillonpasta. 
Doe een deksel op de pan, laat aan de kook komen en  en laat de groentes in 10 minuten garen.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Maak ondertussen de crumble laag. 
Snijd de roomboter in kleine blokjes, voeg het meel toe.
Kneed met je vingertoppen tot een kruimelig deeg....
Hak de noten fijn en rasp de kaas.
Voeg de noten, het sesamzaad en de geraspte kaas toe.
Kneed dit met droge vingers luchtig door elkaar.
Schep het groentemengsel in een ruime ovenschaal.

Verdeel hierover de crumblelaag.
Schuif de groentecrumble in de voorverwarmde oven.
en bak in ongeveer 20 tot 25 minuten tot de bovenkant een bruin korstje heeft gekregen.
Laat even afkoelen..... serveer!

En geniet!!

Dit verwarmende comfortfood kunnen we maar wat goed gebruiken in deze tijd van het jaar.