donderdag 13 oktober 2016

Wildplukken


Vorig jaar werd ik nog uitgemaakt voor 'zwerver' toen ik op een talud balancerend, appels aan het plukken was.
Maar ik ben geen zwerver.... ik was aan het wildplukken!
Wildplukken past echt in mijn leefstijl. Het is toch zonde als al die eetbare appels vertrapt worden en wegrotten?
Ik doe mijn pumps uit, laarzen aan en met de bakfiets als trapje, gewapend met een mand of grote bigshopper, klim ik omhoog en......... móet je kijken! Wát een appels hangen er daar in die boom.
Prachtig roodgekleurd in de zon. Het is dit jaar een fantastisch jaar voor de peren en appeloogst. Mensen die langswandelen beginnen soms een praatje: "Kun je die eten?" is de vraag dan. Ja....... wat denk je zelf? Het zijn geen giftige appels, ze zijn zelfs onbespoten! Het zijn wel geen appels om zó uit te happen, ook geen bekende rassen,  maar prima genoeg om appelcompote en appeltaart van te maken. En wel ja: appelstroop, appelsmoothie, appelazijn en appelcider kan ook prima.
Heerlijk, toch?!
Appelsmoothie














Een appelboom die op een schoolroute ligt, is nu ook ontdekt door meerdere mensen. Ik zie op tijden dat de school uitgaat, allerlei mensen: ouderen,  kinderen, autochtonen en allochtonen in en om de appelboom klimmen en rondlopen met tasjes om te vullen met appels. Alleen zwervers zie ik niet;)
Goed om te zien, vind ik dit! Iedereen mag van deze herfstoogst plezier hebben!!

Heb je dan niet genoeg aan je moestuin(en) vragen sommigen zich af. Ja en nee! Mijn appelboompjes, net dit jaar geplant, gaven alles bij elkaar 4 appels en een aantal pruimen (?!).
Dus....... daar kon ik niet genoeg mee. En dat terwijl mijn kelderplanken smeken om potjes appelcompote, waar ik vervolgens de hele winter door, lekkere appelcrumbletaart van bak.
Dan maar de appelbomen langsrijden in de stad.






















En dit jaar heb ik nu al, zo'n dertig van deze manden volgeplukt! Ik ben niet goed in schatten, maar het is veel, héél veel!!
Het houdt me vervolgens weer van de straat, al die appels schillen en schoonmaken. Maar ik doe het zittend en rust ondertussen uit :)

Hier nog een ander plekje in de stad. Zowat in de achtertuin van mensen die niet weten dat deze appeltjes eetbaar zijn...... (!)


Mijn kinderen helpen graag mee en zien  het als een avontuur wat beloond gaat worden. Ze weten dat ik lekker ga bakken met deze appels.

Hoewel déze mooie appeltaart voor het eerst door mijn dochter is gebakken!
Goed gedaan, Faye!!
De appels zijn wat zuurder dan degene die je in de winkel koopt, maar een klein beetje extra suiker en kaneel erdoor en je merkt er niets van.
Deze en komende week zal ik een aantal recepten mèt en tips óver appels delen. Want deze grote oogst smeekt om creativiteit in het klaarmaken van heel diverse dingen.

Naast appels, pluk ik normaal gesproken ook altijd vlierbessen in de nazomer. Gewoon langs de kant van de weg, of in het park. De vlier groeit uitbundig en overal. Helaas kwam ik er dit jaar niet aan toe. Er gebeurde teveel in ons gezin en mijn kinderen hadden mijn tijd en aandacht eerst nodig.
Dus voor ik het wist, zagen de vlierbesjes er zó uit. Verdroogd.......
Volgend jaar weer een nieuwe kans......

En ik verzamel graag als een eekhoorntje allerlei noten. Ik heb geen walnotenboom of hazelaarstruik op mijn tuin staan. Ondertussen weet ik er wel een aantal te vinden in de stad. En dat is dus midden in de randstad. Daar rijd ik voor om. Ongebrande, rauwe noten zijn zeer voedzaam en gezond en bevatten veel eiwitten. Het past in een gezonde leefstijl en is zeker een belangrijke aanvulling voor vegetariërs. Als ik noten koop, doe ik dat biologisch en dat kost meer dan 20 euro per kilo. Oftewel: het is wel winstgevend om ze te zoeken.
Zelfs voor tamme kastanjes hoef ik niet naar  de Veluwe, ze groeien gewoon hier in de buurt!

Er bestaat echte armoede, maar weten de mensen die arm zijn in Nederland, dat je ook gewoon uit de natuur dingen kunt oogsten? We zijn met elkaar zó ver van de natuur af komen te staan....... :(

Ik vind het geweldig om in ieder geval mijn kinderen te leren wat eetbaar is. Zodat zij zichzelf later best kunnen redden. Of dat nu in de jungle of in de stad(sjungle) zal zijn.......
 
En ik ben zó trots op mijn tieners!
Ze weten al heel goed hoe een walnotenboom er uit ziet (dát wist ik niet op hun leeftijd, hoor!) en op hun route van school naar huis, ontdekten ze zo'n boom.
Al een paar weken word ik op woensdag- en vrijdagmiddag door ze verrast met een heleboel walnoten. Echt goed!!
Ik ben er heel blij mee.
Belangrijk bij het bewaren van noten is, dat ze goed droog zijn. Ik laat ze eerst een tijdje op mijn zonnige vensterbank staan. Zou dit niet genoeg helpen, dan kunnen ze altijd nog het droogkasje in.
In de schil zijn de noten ook langer houdbaar, dan gepeld, dus ik bewaar ze gewoon zó. Heb ik noten nodig, dan moet ik even tijd inplannen om ze eerst te kraken.

En wat heb ik nog meer ontdekt?
 

Werkelijk op een steenworp afstand van een grote supermarkt, zijn borders vol met tuinkruiden aangeplant. Ik keek mijn ogen uit.

Er staat een cirkel met lavendel, een bosje met laurier en hier op de foto zie je een vak met rozemarijn. Hooggroeiend met al verhoute stengels.
En een creatief vormgegeven perk met tijm.
Heerlijk veel tijm, uitermate geschikt om hoestsiroop van te maken..,....

En dat terwijl het in diezelfde supermarkt op steenworp afstand, in een kleine verpakking ligt voor één euro per stuk!
Ik zou het wel weten........
Je bent heus geen zwerver!
Plukken mag!
Wil je weten wat er bij jou voor eetbaars groeit in de omgeving?
Je kunt via internet een gratis wildplukkalender downloaden en ook een wegwijzer wáárop je alle eetbare bomen, struiken en planten kunt vinden. Om het je makkelijk te maken :)

Laat je me eens weten of jij ook aan wildplukken doet?
En wat oogst jij dan, gewoon uit de natuur?
..............