maandag 12 november 2018

Stoofpeercakejes

Stoofpeertjes zijn deze herfst weer volop verkrijgbaar..... heerlijk!
Ik heb geen boom, maar hoef ze ook niet te kopen. Van buurvrouw Thea, twee huizen verder, krijg ik altijd een paar tassen vol stoofperen. Het is eigenlijk een soort van ruilhandel, want in de zomer breng ik haar courgettes en vijgen.
Je begrijpt, hier ben ik erg blij mee. Meestal maak ik de stoofpeertjes in, zodat ik er een jaar lang van kan genieten.
Op de traditionele manier bij het avondeten worden ze hier niet gegeten. Nee.... een lekker gebakje gaat er hier beter in.
Met bladerdeeg maak ik ze regelmatig klaar. Maar nu heb ik opnieuw een heerlijk recept voor jullie: cakejes met stoofpeertjes, getrempeerd met stoofperensiroop...…. 

Pas op, je eet je vingers er bijna bij op!

Stoofpeercakejes

       voldoende voor 16 cakejes
Ingrediënten:
  • 350 g (ongeschilde) stoofperen
  • 350 ml water
  • 100 en 150 g rietsuiker
  • 100 g biologische bloem
  • 100 g biologisch volkorenmeel
  • 2 tl vanillesuiker (maak het lekker zelf)
  • 1/2 tl dubbelkoolzure soda (baksoda)
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl kaneel
  • snuf zeezout
  • 100 ml biologische volle yoghurt
  • 150 g zachte boter
  • 2 eieren
  • amandelschaafsel

Hoe maak ik het klaar:
Schil eerst de stoofpeertjes, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Zet ze met 100 g suiker en het water op en kook ze tot ze zacht zijn. 

Ze hoeven niet rood te worden, alleen maar gaar. Prik met een vork in de blokjes om dat te voelen. Meestal duurt dit niet zo lang: tien minuten ofzo.
Haal de blokjes uit het vocht en laat ze afkoelen.
Zet het suikerwater op het vuur en laat het inkoken. De hoeveelheid vocht neemt af en wordt een (dikke) siroop.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden. 
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng deze goed. Snijd de boter in hele kleine blokjes. Voeg vervolgens de boter, de yoghurt en de eieren toe en roer goed, stevig door. Je kunt het eventueel mixen, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Je kunt de boter ook van tevoren smelten, dat roert ook makkelijk door. Roer vervolgens de stoofpeerblokjes door het beslag en verdeel het over een muffinvorm of zestien cakevormpjes.
Bak de cakejes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en gaar.
Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge, warme koekenpan.
Wanneer de cakejes zijn afgekoeld trempeer je ze met het stoofperensap. 

Tremperen betekent doordrenken. Je kunt de cakejes ook in de siroop dippen.
Verdeel vervolgens het geroosterd amandelschaafsel erover.



En.... smullen maar!
Zeker als de cakejes net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn...…


Tip: je kunt het beslag ook bakken in een cakevorm. Neem een kleine vorm van ongeveer één liter. Houd er bij het bakken rekening mee dat de oventijd drie keer zo lang duurt. Dus 60 minuten en dan nog even 'prikken' om te kijken of de cake gaar is.

Heerlijk!!

Geniet er ook van!