donderdag 26 oktober 2023

Kastanje croutons (snack)

Alle zegen komt van boven en zeker in de herfst kunnen we daar allemaal van genieten!
Ik bedoel nu niet zozeer de regen, maar wel al die herfstvruchten en noten...
Het is de tijd dat beukenootjes, hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes 
gewoon op de grond vallen...
Eetbaar, heel gezond en lekker!

Ik weet inmiddels zo her en der in park en bosrand mijn bomen te staan, 
want helaas... een eigen tamme kastanjeboom of walnotenboom van 30 m hoog
 zit er in mijn stadstuintje niet in.
Dichtbij huis heb ik heerlijke tamme kastanjes geraapt
 en wat is die tamme kastanje heerlijk en enorm veelzijdig in de keuken.
Kastanjes bevatten veel zetmeel, zijn minder vet dan noten, ze bevatten 
vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Heerlijk om zelf een 
gezond maaltje buiten bij elkaar te sprokkelen.
Van tamme kastanjes die over waren van de kastanje pesto (klik), maakte 
ik een eenvoudige, maar o zo verfijnde, vegan snack. 
Ik noem het kastanje croutons, al zit er geen brood in.
Het klinkt goed en lékker dat het is!



Kastanjecroutons


 Ingrediënten:

  • tamme kastanjes 
  • 3 el basilicumolie of olijfolie
  • 2 tl basilicum
  • 2 tl oregano
  • versgemalen zeezout naar smaak


Hoe maak ik het klaar:
Voordat je de verse kastanjes kunt verwerken in dit recept, moet de pel en het vel verwijderd zijn.
Doe dit als volgt: laat de kastanjes die goed zijn 3 minuten in kokend water liggen.
Snijd dan een kruis in de bolle kant van de kastanjes en laat ze 15 minuten in de oven op 200 graden poffen.
Pel de kastanjes als ze nog warm zijn en verwijder ook het bittere bruine velletje wat nu
 heel makkelijk gaat.

Breek de kastanjes in stukjes.
Verwarm de kruidenolie in een koekenpan. Je kunt eveneens een kruidenolie naar keuze 
of gewone olijfolie gebruiken. Doe de gebroken stukjes kastanje 
in de warme olie en voeg de kruiden toe.
Schep op hoog vuur regelmatig om en voeg het zout toe.
Bak tot de kastanjestukjes krokant en bruin zijn en ruiken naar versgebrande noten.
Blijf erbij, dit duurt een paar minuten.
Je kunt variëren met de kruiden, maar gebruik niet zoveel dat je de unieke smaak 
van de tamme kastanje niet meer proeft.
Scehp met een schuimspaan de kastanjecroutons uit de pan en laat 
uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.
Klaar is je lekkere, crunchy kastanje snack.
Het is nog een wonder dat ik er foto's van kan laten zien, want natuurlijk moest ik eerste proeven,
maar daar kon ik niet meer mee stoppen.
Tjonge... wat verrassend lekker!
Het heeft de avond niet meer gehaald als snack.

Dit is niet alleen smakelijk en verantwoord als tussendoortje, maar ook lekker crunchy 
over een salade of een bordje pasta.
Op de foto te zien samen met pasta pesto (van tamme kastanjes).
Dit is een goede vervanger van geraspte kaas of spekjes en lekker vegan!

Heb je heel veel gemaakt, dan kun je dit crunchy 
kastanjekruim ongeveer een week bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje.

Geniet van de smaken van het seizoen.
Dit is wat de herfst nú te bieden heeft!!