zondag 28 februari 2021

Fluffy kuikentjestaart

 Deze geweldige fluffy kuikentjestaart in vrolijke kleuren maakte ik voor jongste dochter. 
Vandaag is ze alweer 9 jaartjes jong! 
En wat een dierenvriend en natuurliefhebber is ze.
Eén van haar cadeaus is het lidmaatschap van Oerrr, de kinderclub van Natuurmonumenten.
Dat past echt bij haar en stimuleert kinderen nog meer om buiten te spelen en ontdekken.
Natuurlijk zijn onze kippen haar lievelingsdieren!
En dan te bedenken dat ze vorig jaar nog kuikentjes waren.... 
Dus al maanden roept Jis dat ze zeker weten een kuikentjestaart voor haar verjaardag wil.
Natuurlijk, dan maak ik die! Wanneer je jarig bent, mag je de taart kiezen die je wilt.
Een kuikentje is hét symbool van de lente, heb je nu geen jarige in huis, 
maak deze taart gewoon om het voorjaar te vieren!
Of maak hem voor Pasen en decoreer samen met kinderen.



Fluffy kuikentjestaart

            voor ongeveer 18 tot 20 stukken

Ingrediënten:

          Biscuittaart 2 x
  • 10 eieren  
  • 300 g witte basterdsuiker 
  • 180 g bio (tarwe)bloem   
  • 60 g maïzena
  • 3 g zout
  • springvorm van 18 cm
  • springvorm van 28 cm
        voor de botercrème-vulling
  • 125 g roomboter
  • 250 g poedersuiker el water
              extra vulling
  • 3-4 el gele jam of marmelade
               decoratie 

  • 400 g marsepein of fondant: geel, wit, groen, rood
  • zwarte kraaltjes of stift



Hoe maak ik het klaar:
Begin een dag van tevoren met het bakken van de twee biscuits.
Kenmerkend voor een luchtige biscuit is dat er geen boter in zit en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur of handwarm zijn. Lang, heel lang mixen van de eieren is noodzakelijk en tot slot moet de bloem goed gezeefd worden. Tijdens de oventijd mag de oven niet geopend worden en op het laatst moet het baksel in een geopende oven afkoelen. Volg je deze duidelijke aanwijzingen op, dan komt het helemaal goed!
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de beide springvormen in met boter en bestuif met wat extra bloem.
Bij mij passen alle twee de taarten tegelijk in de oven, dus ik maakte één grote kom vol beslag.
Begin met de eieren te scheiden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf.
Doe de dooiers met de suiker in een andere kom en klop deze 10 minuten.
Voeg dan de beide eiermengsels bij elkaar en schep deze voorzichtig door.
Weeg de bloem en maïzena af en zeef deze drie keer. De laatste keer in de beslagkom met de eieren.
Niet meer mixen! Schep de bloem luchtig door de eiermassa tot er geen bloem meer te zien is.
Voeg het zout toe.
Verdeel het beslag over de beide springvormen en zorg dat ze beiden ongeveer een even hoge laag hebben. Zet de ingevette vormen als het past allebei in de warme oven. Bak de taarten in 45 minuten lichtbruin. 
De taart is gaar wanneer ze veerkrachtig aanvoelt.
Laat de taarten 5 minuutjes in de oven afkoelen. Verwijder de springvormen en laat rusten.

Maak de botercrème en mix hiervoor de boter met de poedersuiker tot een gladde massa. Voeg wat water toe om het extra smooth te krijgen.
Snijd de taart horizontaal doormidden met een taartzaag of scherp broodmes. Besmeer de onderste helft royaal met de botercrème. 
Besmeer de andere helft met de gele jam. Het lijkt net op boterhammen smeren, alleen wat groter.
Je kunt abrikozenjam nemen, maar voor een friszuur accent kun je deze ook mengen met marmelade. 
Ik gebruikte mijn zelfgemaakte courgette-citrusjam  (klik). Echt een aanrader voor in zoete taarten.

Leg de kleine ronde taart gedeeltelijk op de grotere taart en snijd met een scherp mes een stuk uit de grotere taart, zodat de kleine er tussen past.
Leg tegen elkaar aan en bij hoogteverschil tussen de twee taarten leg je er een strookje cake tussen.
Meestal snijd je taarten die je moet decoreren recht, wat handiger is, maar omdat het kuikentje een fluffy bolletje is, laat ik de taart zoals die is. 
 Smeer de botercrème aan de zijkanten en bovenkant lekker dik. 

Bij de supermarkt kon ik alleen maar witte rolfondant vinden. Met voedselkleurstof kleurde ik de rolfondant: 300 gram geel, 50 gram groen en 100 gram wit.
Het kuikentje komt half uit het ei....
Dat het kuikentje ook een regenworm (zo'n rode snoepsliert)  in zijn snavel moet hebben, 
is een eis van de jarige, dus dat doen we ook.

Wanneer je zelf kleuren mengt, kun je een gemarmerd effect houden.
Leuk als je taart een natuurlijk onderwerp - zoals dit kuikentje - heeft. Het hoeft niet super strak.
Wanneer de gele rolfondant op kleur is, rol je deze uit tot een hele dunne lap.
Ik doe dit op bakpapier, zodat je dit goed kunt omdraaien en met bakpapier en al 
over je taart draperen als je klaar bent.
Bedek de kleinste taart helemaal en de onderste taart voor ongeveer de helft met de gele rolfondant.
Snijd de taart netjes bij aan de onderkant.
Heb je een gele punt over, dan maak je hiervan een vleugeltje.
Rol nu de witte rolfondant of marsepein zo dun mogelijk uit. Snijd aan één kant grote punten en leg 
 de witte rolfondant over de gele heen zodat het hele onderste deel van de taart bedekt is.
Neem nu de gele punt voor het vleugeltje. Leg ongeveer in het midden van de taart zoals op de foto.
Je krijgt dan het kuikentje in zijaanzicht. Je kunt ook kiezen om het kuikentje naar voren te laten kijken.
Neem dan twee stukjes geel voor de vleugeltjes aan de zijkant.
Maak met een vork kleine streepjes in het vleugeltje en daarna over het hele kuikentje.
Let op de richting van de streepjes.
Dit is echt heerlijk creatief bezig zijn!
Ik kleurde een strook rolfondant groen en maakte kleine inkepinkjes voor het gras.
Bevestig dit aan de onderkant van het witte ei-gedeelte op de taart.
Snijd van rode rolfondant een breed plakje af, snijd in een vliegervorm en 
bevestig dit aan de taart voor de snavel. Een bungelend stukje snoepsliert eraan is de worm.
Maak met geel nog wat plukjes voor op het kopje van het kuikentje.
Een paasei in het kopje gedrukt is een prima oog!
Laat de taart opstijven in de koelkast en haal deze vlak voor het aansnijden er uit.
Er kunnen lekker veel punten uit deze taart!
Er mochten vandaag 9 kaarsjes op de taart.
De jarige Jis is dik tevreden!
En de taart viel gelukkig in de smaak.

Houd je van een romiger smaak, dan kun je een extra laag slagroom toevoegen 
bij de botercrème en jam.
Wanneer je de taart met Pasen decoreert, kun je heel veel paaseitjes in het gras verstoppen.....

Laat je me weten als jij deze taart ook hebt gemaakt?
Vind ik leuk!
En geniet van het voorjaar!