vrijdag 8 maart 2019

Hartige groentemuffins

Ik ben dol op muffins. Niet alleen om ze te eten, maar ook om ze te maken. Je kunt er van alles doorheen doen, roert even door en bakt ze binnen een half uurtje bruin. Dit deed ik ook met deze gezonde groentemuffins.
Om half 7 's morgens was ik al aan het afwegen en roeren. 

Om acht uur haalde ik ze  -  mooi van kleur en lekker warm - uit de oven. Wie denkt dat ik nu een rekenfoutje maak in de tijd: ondertussen ruimde ik de vaatwasser leeg,  dekte de tafel, smeerde een lunchpakket, gaf de kippen eten, haalde kinderen uit bed, zette een pot thee, vulde schoolbekers.... had ik nu ook de was nog gedaan?  Alle gewone ochtendrituelen dus. Zoals veel vrouwen (niet alleen op wereldvrouwendag) die dagelijks doen.
En tussendoor bakte ik deze muffins. Eigenlijk zijn ze warm het lekkerst, maar dat gaat niet helemaal lukken vandaag. Ze moesten mee naar school voor de traktatie van Jis. Juist de juffen kunnen wel wat gezonds gebruiken.
En op verzoek hierbij het recept:

Hartige groentemuffins

            voldoende voor 12 stuks

Ingrediënten:
  • 125 g biologisch tarwemeel
  • 125 g biologisch tarwebloem
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 tl kerriepoeder
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 75 g geraspte wortel
  • 75 g geraspte zoete aardappel
  • 100 g geraspte kaas
  • 90 g roomboter
  • 1 ei
  • 1,85 dl havermelk of sojamelk
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinvorm in met wat gesmolten boter of zonnebloemolie. 
Doe het meel, de bloem, het bakpoeder, de kerrie, zout en peper in een kom en roer door elkaar.
Rasp de wortel, de (halve) zoete aardappel en de kaas en voeg toe aan het meel.

 Doe de roomboter in een kleine pan en laat smelten.
Meng alles goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden.  Voeg de havermelk toe. Je kunt ook kiezen voor ongezoete sojamelk. Klop het ei los en voeg dat ook toe samen met de gesmolten boter.
Roer goed door elkaar, maar het beslag mag klonterig blijven - that's why I love muffins the most ;).
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins in 25 minuten goudbruin.

Serveer het liefst warm en eventueel met boter.

Jis mocht deze muffins uitdelen als traktatie. Maar deze muffins zijn ook lekker bij een maaltijdsoep, op een feestelijk buffet, als lunch of tussendoor voor de hartige trek.
Eigenlijk is elk moment een goed moment voor een muffin!

Enjoy!