zaterdag 31 december 2016

Pittige chilimuffins

Ik weet zeker dat ik  naast al die zoete oliebollen heel erg zin krijg in iets hartigs!
Deze keer geen hartige groentebeignets. Die heb ik al jaren gebakken en geserveerd met een oosters dipsausje. 
Nee, dit jaar ga ik voor lekkere, hartige muffins.  In de oven in plaats van in het vet......... 
In de diepvries ligt nog een voorraadje rode en groene pepers uit mijn tuin, mijn kippen leggen nog steeds eieren en van het kerstdiner heb ik nog een plantje verse koriander over.


Ik maak pittige chilimuffins als tegenhanger bij al dat zoete....
Het leuke van muffins is dat ze snel klaar zijn èn het komt niet zo nauw met het deeg. Ik bedoel, het hoeft niet glad en smooth te zijn,  het moet juist wat klonterig blijven.


Pittige chilimuffins

Ingrediënten:
  • 175 g bio bloem
  • 100 g volkoren meel
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder
  • snuf gemalen zeezout
  • 1 el basterdsuiker
  • 100 g maismeel (polenta)
  • 60 g geraspte belegen kaas
  • 2 el verse koriander
  • 90 g boter
  • 1 ui (niet te groot)
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 190 g roomkaas
  • 1 groot ei
  • 2,75 dl sojamelk
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet twee muffinvormen in met wat olie. Doe de bloem, het volkorenmeel, de bakpoeder en het zout in een kom en vermeng  goed. Snijd de koriander fijn. Roer  de suiker, het maismeel, de geraspte kaas en de koriander door het meel.
Smelt de boter in een pannetje. Hoe leuk! Dat gaat op mijn kachel, die deze gure dag overuren draait.
Snipper de ui heel fijn, snijd de rode pepers in hele kleine stukjes. Bij het gebruik van een bevroren pepertje is het handig het in bevroren toestand te snijden, voordat het pepertje zacht wordt.
Fruit de ui en de peper in het pannetje met  boter. En laat het weer wat afkoelen.
Roer de roomkaas los met het ei. Klop de melk erdoor, totdat je een romig, egaal mengsel hebt.
Roer het melkmengsel door het bakmeel. Roer ook de boter met de gefruite groentes erdoor.
Het beslag moet klonterig blijven, dus roer niet te lang.


Verdeel het beslag over de vormpjes, schep ze voor driekwart vol.
Bak de muffins in 10 tot 15 minuten in de oven goudbruin.

 
Bij mij bleven ze wat licht van kleur.
Geen probleem als dat gebeurt: zet de oven wat hoger en gebruik eventueel de grill om een lichtbruin korstje te krijgen.

Ik heb er natuurlijk gelijk een paar geproefd èn oh..... wat zijn deze lekker!
Precies genoeg pit en zeker weten een goede tegenhanger bij een 'sweet evening.'
Deze ga ik vaker bakken!

Een heel goede jaarwisseling!
Leuk dat je meeleest en tot volgend jaar........