donderdag 10 oktober 2024

100% puur, suikervrij snoep: appelfruitleer!

 Met appels kun je oneindig veel doen. Je kunt er sap, moes, thee, azijn of stroop van maken,
je kunt appels in cake, koekjes, taart of flap bakken
Dit jaar bedacht ik om er fruitleer van te maken.
 Heb je nog nooit fruitleer gegeten? Dát wordt de hoogste tijd...
Fruitleer wordt ook wel fruitleder, fruit leather, fruitgums, fruit roll enz genoemd. 
In Nederland is er geen gangbare naam voor fruitleer. Maar omdat de oorspronkelijke naam 
van het Engelse 'fruit leather' komt, is de Nederlandse vertaling 'fruitleer' geworden.
De naam 'leather' komt doordat fruitleer nog plakkerig mag aanvoelen na het drogen.
Fruit leer is een plak gedroogd, vooraf fijngemaakt fruit.  Dit kan bestaan uit één soort fruit, 
maar ook uit een combi. 
 Al eeuwenlang is dit in verschillende culturen een geweldige manier om fruit te verwerken
 tot een lang houdbaar product.
Een product om je vingers bij af te likken en super verantwoord. 
Voor je kindje, maar ook voor jezelf.
Wil je het bewaren, dan neemt het weinig plek in en voor een traktatie is het ook een super idee!

Het maken is niet zo moeilijk, het drogen kost wat tijd en het is dan ook het meest handig
 als je een voedseldroger of dehydrator hebt.



Appelfruitleer

   
Ingrediënten:
  • 600 g appels
  • 1/2 citroen
  • 3 tl kaneel
  • 2 bananen

Bereidingswijze:
Dit recept is losjes gebaseerd op de verse appelmoes die ik eerder als ontbijtgerechtje maakte (klik)
En eigenlijk is dit het ook: je maakt stevige, verse appelmoes en laat dit drogen.
Laten we bij het begin beginnen.
Was de appels. Bij mij kwamen reuze appels uit de tuin. Eén appel woog zelfs een halve kilo. Maar m'n wildpluk appels wogen 200 gram per 3 stuks. Niet handig om mee te rekenen, vandaar dat ik het gewicht in grammen in plaats van het aantal appels,noem.
Schil de appels en haal de klokhuizen eruit.
Als je langer meeleest, weet je dat ik een hekel heb aan voedsel verspillen of weggooien!
Dus maakte ik van de biologische appels ondertussen thee en appelazijn.
Kijk maar:
Klokhuizen in de pot voor  appelazijn - klik -,
appelschillen bestrooid met kaneel 2 uurtjes drogen in de voedseldroger....
Het kost wat tijd, maar dan heb je niets verspild en je krijgt er gratis en voor niets
twee prachtige producten bij.

Snijd de appels in kleine stukjes en doe in een ruime kom. Pers de citroen uit en 
besprenkel de stukjes met het verse sap. Zo wordt de appel minder snel bruin.
Pel de bananen, snijd in stukken en voeg toe samen met  de kaneel.
Mix fijn met de staafmixer net zo lang tot het een dikke appelmoes is, zónder stukjes!

Prepareer de voedseldrogerbladen of gebruik speciale droogsheets.
Ik ben erg blij met mijn nieuwe voedseldroger, want fruitleer maken is 
hierin goed te doen met de mooie, rechthoekige trays.
Spreid de appelmoes gelijkmatig uit tot ongeveer 1 - 2 mm dik.
Zet in de dehydrator of voedseldroger op 65° C.
Laat 5 tot 7 uur drogen, tot het droog en stevig maar nog wel een beetje sticky en chewy is.

Haal het voorzichtig van de sheets of het bakpapier.
Je kunt rafelige randen bijknippen.
Rol het fruitleer voorzichtig tot rolletjes en bind er een touwtje omheen.
De rolletjes kun je kleiner knippen of je knipt het fruitleer in repen knippen en
 op die manier meenemen of uitdelen.
Heb je geen voedseldroger, je kunt dit ook in de oven laten drogen,
alleen kost een oven meer energie en het drogen duurt lang.
Misschien is de aanschaf van een voedseldroger wel een goed idee!
Je kunt ze al kopen vanaf 30 euro.

Dit moet je eens geprobeerd hebben.
100% natuurlijk, 100% puur en verantwoord lekker snoepen! 


Krijg je de smaak al te pakken?
Laat je inspireren door de volgende fruitleer-ideeën:

Fruitleer van peer


Fruitleer van aardbeien




Fruitleer van lychees en banaan