zondag 20 november 2022

Kweepeerchutney

        Wát kun je  veel doen met een goede fruitoogst.... de mogelijkheden lijken wel eindeloos.                    
Vorig jaar maakte ik een bijzondere, zoetzure chutney van de kwee.  
Het recept heb ik nog niet gedeeld en ga ik bij deze doen.
Potten en potten vol maakte ik. Deze kweepeerchutney is voldoende voor heel veel chutneyplezier....
En je weet het misschien wel: een goede chutney is zowel pittig, zoet en zuur tegelijk.
Die veelheid aan smaken wat zorgt voor een smaakexplosie heeft deze chutney in ieder geval!

Dit recept vond ik op de site van Okke  en heb ik wat aangepast
en met mijn grote kweeperenoogst bijna verdubbeld.


Kweepeerchutney

      voldoende voor 5 -6 grote potten

Ingrediënten:
  • 1200 g  kweeperen (schoon gewicht)
  • 900 g zoetzure appeltjes (schoongemaakt gewicht)
  • 150 g gedroogde vijgen
  • 35 g gedroogde abrikozen
  • 210 g verse gemberwortel geschild
  • 6 uien
  • 6 rode pepers
  • 4,5 tl kardemom
  • 3 tl zeezout
  • 600 g witte basterdsuiker
  • 900 ml rode wijnazijn

Hoe maak ik het klaar:
Het meeste voorwerk is al gedaan wanneer je de ingrediëntenlijst goed opvolgt.
De kweeperen zijn geschild en van klokhuis ontdaan.
Pas op: gooi dit niet weg! Deze aromatische vrucht kan helemaal gebruikt worden. Met de pitjes uit de klokhuizen maak je een voedende gel (klik) 
Wat je met de schillen kunt doen, laat ik je binnenkort weten.
Snijd ze in kleine blokjes. De appelschillen en klokhuizen hoef je trouwens ook niet weg te gooien. Maak hier appelazijn (klik) of appeltaartthee (klik) van. Snijd ook de appels in kleine blokjes.
Pel de uien en snipper ze. Verwijder bij de pepers de meeste zaadlijsten en pitjes. Als er een paar blijven zitten is dit niet erg. Je krijgt er wat meer pit bij. Snijd de pepers in kleine stukjes.
Snijd de gedroogde vijgen en abrikozen in kleinere stukjes. Schil de gemberwortel en gebruik de schil voor een kop opwekkende gemberthee. Snijd de gember in hele kleine stukjes. 
Doe al het schoongemaakte fruit, de uien, pepers en gember in een grote, ruime pan. Voeg er de suiker en wijnazijn aan toe evenals 4,5 dl water! Voeg ook de kardemom en zout toe en breng het mengsel aan de kook. Laat alles in een gesloten pan 3 uur lang doorkoken tot de chutney wat indikt.

Maak ondertussen glazen potten goed schoon door ze uit te koken met sodawater en vlak voor gebruik nog even goed na te spoelen met kokendheet water.
Vul de potten met de hete chutney en zet ze omgekeerd weg.

Wanneer de deksels vacuüm zijn getrokken, kun je de chutney met gemak
twee jaar bewaren. Na openen in de koelkast zetten en binnen 3 maanden opmaken.
Of geef eens een zelfgemaakte pot chutney cadeau wanneer je voor een etentje bent uitgenodigd.
 Erg origineel en terug van weggeweest: ambachtelijk gemaakte cadeautjes.
Je kunt chutmey serveren bij een broodje kaas, in een pitabroodje, bij een kaasplankje,
een rijstgerecht of een zomerse bbq. 
Nog nooit chutney gegeten? Maak je eigen chutneys voortaan zelf
en geniet van een veelheid aan smaken.