vrijdag 21 maart 2025

Viooltjessiroop

 Het is je natuurlijk niet ontgaan: het is maart en lente! 
Is het Maarts viooltje je ook niet ontgaan?
Dit schattige, tere paarsblauwe bloempje groeit graag op schaduwplekken: onder een boom, 
onder een haag. Je zou het zó over het hoofd zien. En dat is zonde, 
want het is niet alleen een mooi, geurig bloempje.  Ze is ook eetbaar èn gezond!
Tijd om iets lekkers te maken met het eerste viooltje dat bloeit. Vorig jaar suikerde ik 
de viooltjes klik!,  dit keer maak ik er een lekkere siroop van.
Dit stond al op mijn to-do-list sinds ik op vakantie prachtige
blauwpaarse viooltjessiroop in het schap zag staan...
Dat kan ik zelf maken, dacht ik toen (en denk ik vaak, ha ha)
Dus maakte ik deze maand een heel bijzonder drankje: viooltjessiroop!
Mooi, geurig en lekker!
Deze siroop is breed toepasbaar: gebruik haar in gebak, smoothies of cocktails,
 in marinades, een dressing of over ijs. Of doe decadent, net als ik en drink 
op een gewone doordeweekse dag een glas ijskoude, bijzondere viooltjeslimonade!

Hippocratus, de grondlegger van de moderne geneeskunde, wist al dat
 het Maarts viooltje [Viola Odorata]  een heilzaam plantje is. Hoewel de Latijnse naam 
 aangeeft dat het viooltje heerlijk geurt - daar komt ons woord 'odeur' vandaan -  zou er best [officinales]  bij mogen staan, wat een Latijnse aanduiding is om het medicinaal te gebruiken. 
Vroeger al werd er een heilzame hoestdrank  gemaakt, want het viooltje werkt licht slijmoplossend
 en wordt gebruikt bij keelpijn, griep en verkoudheid.  Verder is ze bloedzuiverend.
Viooltjes bevatten ook antioxidanten en flavonoïden.
Hierdoor kunnen ze ontstekingen verminderen en een snellere wondgenezing bevorderen.
Ze ondersteunen  het immuunsysteem en helpen de huid gezond te houden.
Bovendien hebben ze  een rustgevende werking, wat ideaal is bij stress of slapeloosheid. 

Nu is de tijd dat het Maarts Viooltje bloeit.
Loop er niet aan voorbij, sta even stil, buig en verwonder je... 
Zowel bloem als blad is te gebruiken in de keuken en  bevat vitamine A en C. 
Een topbloempje wat je ook makkelijk in eigen tuin kan zaaien.

Het driekleurig viooltje kun je op dezelfde manier gebruiken als het Maarts viooltje.






Viooltjessiroop


     voor 1,5 l

Ingrediënten:
  • 50 g Maartse viooltjes (2 handen vol)
  • 1 l heet water
  • 1 kg bio suiker
  • 1 bio citroen


Hoe maak ik het:
Pluk de viooltjes 's ochtends vroeg op een zonnige dag. Dan zijn de meeste inhoudsstoffen aanwezig en de bloempjes vol geur. 
Spoel ze voorzichtig af onder zacht stromend water. 
Wil je ze medicinaal gebruiken, was ze dan niet af.
Doe de viooltjes in een kan of pot en overgiet met het hete water.
Je zult zien dat binnen enkele minuten de kleur van het Maarts viooltje in het water 'zakt'.
Het lijkt eerst blauw te worden tot blauwpaars.
Dek de pot af en laat een nachtje staan.
Zeef de bloempjes, die kleurloos geworden zijn, eruit en giet het gekleurde water in een pan.
Voeg de suiker toe en verhit langzaam onder voortdurend roeren. 
Als de suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur. Het hoeft niet te koken.
Pers de citroen uit en voeg het sap toe.

Doe de siroop in brandschone - met sodawater uitgekookte en heet water omgespoelde - flessen.
Als je deze er warm in doet en de dop vacuüm trekt, is de siroop zeker
een half jaar houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.
Zowel de suiker als citroen zijn natuurlijke conserveringsmiddelen.

Het proces om deze siroop te maken, lijkt wel een scheikundig kleurenexperiment. 
Laat ik nu net totaal niet scheikundig onderlegd zijn, dus begrijpen doe ik het niet.
Welke kleuren ik heb zien komen en gaan?
De paarse viooltjes gaven eerst blauw af aan het kokendhete water van de infusie.
Na een nachtje 'trekken' leek het meer blauwgroen tot ik het met de suiker in de pan deed.
Tijdens het koken werd het van groen bruin
en door het toevoegen van de citroen werd het weer een soort van roze.
Helemaal paars werd het niet meer, dus die prachtig dieppaarse viooltjessiroop die
ik in het buitenland in de supermarkt zag staan, is waarschijnlijk zó
natuurlijk niet als het in eerste instantie leek.
Jammer!
Zó worden we vaak voor de gek gehouden. Daarom een niet-zo-paarse
viooltjessiroop, maar wel heel natuurlijk. Ik weet precies wat erin zit!
En jij nu ook. 

En het drankje in de fles, gefotografeerd in de volle zon, vlakbij de paarse viooltjes, 
lijkt op deze manier toch nog een beetje paars.
Toch?
Ga je 'm ook maken?
Hoewel de naam doet vermoeden dat ze alleen in maart bloeit,
is ze ook nog volop in april te vinden. Als het maar niet te warm wordt ;)