donderdag 24 augustus 2023

Preitaart met pesto en pijnboompitjes

Kilo's en kilo's prei kan ik dit jaar oogsten uit eigen tuin. Van potlooddikte is ze lekker gegroeid 
naar stevige, dikke prei. Peter blij, want het is zijn lievelingsgroente! 
Tijd om deze hartige taart te bakken waar wel een kilo prei in gaat!
En lekker dat 'ie is!!

Hoogste tijd om 'm hier te delen. Kun je meegenieten!


Preitaart met pesto en pijnboompitjes

    voor een springvorm van 28 cm; 6 personen
Ingrediënten:
             voor het deeg:
  • 150 g bloem
  • 100 g volkoren meel
  • 125 g koude boter plus om in te vetten
  • 1 groot ei
       voor de vulling:
  • 1 kilo prei
  • 3 el olijfolie
  • 100 g vegan salami of vegetarische spekjes
  • versgemalen zout en peper
  • 3 eieren
  • 4 el pesto
  • 125 ml crème fraíche
  • 125 ml sojaroom
  • 75 g belegen kaas
  • 30 g pijnboompitten

Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst het deeg. Doe de meelsoorten in een kom en voeg wat versgemalen zout toe. Voeg de koude boter toe en snijd die met twee messen door het meel in heel kleine stukjes. Klop het ei los en voeg  toe.
Kneed het deeg snel tot een samenhangende bal en voeg indien nodig 1 tot 2 el koud water toe.
Verpak de deegbal in een beewaxwrap of folie en laat een half uur in de koelkast rusten. 
Vet ondertussen de springvorm in met wat boter.
Maak intussen de vulling. Maak de prei schoon en snijd ze in dunne ringen. Snijd ook het donkergroene blad mee, dat is prima eetbaar. Was de prei zorgvuldig en zorg dat je 1 kilo schoongemaakt gewicht aan prei hebt.
Verhit de olie in een hapjespan en snijd de vegan salami in blokjes. Bak 1 minuutje, 
voeg dan de prei toe en roerbak circa 8 minuten.  Voeg naar smaak peper en zout toe. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot een ronde lap als dat lukt. Je kunt het deeg ook in de ingevette vorm drukken en gelijkmatig verdelen.
Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem.
Klop de eieren los met de crème fraìche en de sojaroom. Voeg de pesto toe en naar smaak de versgemalen peper en zout. Rasp de kaas en roer die er ook doorheen.
Schep het preimengsel in de vorm
en schenk het eiroommengsel erover.
Strooi de pijnboompitten erover.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven 
goudbruin en gaar in 45 minuten.
Haal uit de oven en snijd de taart in punten.

Serveer meteen!

Het is een heerlijke taart. Je kunt er naar keus een groene salade bij serveren.


Tip: 
Ga voor makkelijk en gebruik bladerdeeg in plaats van zelfgemaakt deeg, de oventijd
wordt verkort met 10 minuten.


Er komt nog veel meer prei uit de tuin
en nog meer lekkere prei recepten op mijn blog!
Volg voor meer....