dinsdag 13 september 2022

Appelcake met appels van eigen boom

 Hóe leuk is dat?! Dit jaar heb ik appeltjes uit eigen tuin!  En geen twee of drie, nee... 
een serieuze hoeveelheid, geschikt om er appeltaart van te bakken!

Gek genoeg weet ik niet precies welke appels ik heb geplukt en dat komt doordat 
ik mijn appelboompje zelf geënt heb!  (klik) Niet één of twee, maar zelfs drie verschillende rassen 
zitten op één onderstam. Natuurlijk ben ik allang vergeten welke dat precies zijn.

En nu - jaren later - oogst ik genoeg appels voor een appeltaart! Of twee of drie...
Maar ineens zie ik iets anders voor me: de appelcake van m'n moeder. Da's waar ook! 
 
Appelcake..... Waarom maakte ik dat niet eerder? 
Met deze appels van eigen boom smaakt 'ie zeker weten nog lekkerder! 
Speciale gelegenheid, speciale cake!!


Appelcake met appels van eigen boom

         springvorm van 24 cm 

Ingrediënten:
  • 5 - 6 kleine appels, friszure
  • 200 g roomboter plus een beetje
  • 200 g biologische suiker
  • 5 eieren
  • 150 g bio bloem
  • 50 g volkoren meel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • snuf fijngemalen bergzout
  • halve biologische citroen
  • evt. 1 el pruimen- of abrikozenjam


Hoe maak ik het klaar:
Schil de onbespoten appels - maak van de schillen en het klokhuis gelijk een flesje appelazijn (klik)- , halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprenkel met een paar druppels citroensap en laat staan.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de boter en suiker in een grote kom en mix tot een smeuïge massa. Voeg het zout toe en daarna één voor één de eieren. Mix elke keer goed voor je een nieuw ei toevoegt. Mix tot het beslag lekker luchtig is. Meng de bloem, het meel en de bakpoeder door elkaar. Voeg lepel voor lepel toe terwijl je blijft mixen op lage stand. Rasp de halve citroen en voeg het rasp toe aan het cakebeslag.
Vet een ronde springvorm in met wat boter.
Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Kerf de halve appels diep in met een mesje, maar snijd niet door.
Leg de appelhelften met de bolle kant boven in het beslag

 en druk aan.
Schuif de appelcake in de warme oven en bak de cake in 1 uur en 10 minuten gaar en goudbruin.
Belangrijk bij een cake is dat je de eerste helft van de baktijd de oven niet opent, anders stort de cake in.
Controleer met een schone prikker (satéprikker of  breinaald) of de cake gaar is. 
Komt de prikker er vochtig of plakkerig uit, verleng dan de oventijd met 5 tot 10 minuten 
en controleer opnieuw. 
Is de cake gaar,  laat haar dan in de oven afkoelen met de deur open.

Als je de cake wilt bestrijken met gelei verwarm dan de jam in een klein pannetje 
met evenveel water als jam. Roer goed door, breng aan de kook en
bestrijk de cake dun met dit laagje.

Haal de cake na ongeveer een half uur uit de vorm en snijd in punten.
Vers en nog een klein beetje warm is deze appelcake onweerstaanbaar!
Natuurlijk wilden mijn mannen in huis er slagroom op en ja... dat kan!

Ik genoot er ook zó al van met mijn appeltjes van eigen boom!


Heb je geen appelboompje in je tuin staan?  Natuurlijk kun je deze appelcake ook maken met
  appels uit de supermarkt. Neem dan een friszuur ras zoals  Elstar, Granny Smith of Goudreinet.
Of kijk in deze tijd van het jaar eens of je in een boomgaard of bij de boer zelf appels kunt plukken.
Je hebt speciale plukweekenden en je kunt bij sommige bedrijven een appelboom adopteren.
De oogst is dan ook voor jou! Lees hier meer over (klik)
Hóe bijzonder smaakt je eigen appelcake!!