woensdag 1 september 2021

Vijgenjam met pure chocola en hazelnoten


 Na heel wat verschillende soorten jam te hebben gemaakt dit jaar, was ik er klaar mee.... vond ik!
En ik zou zeker geen vijgenjam maken... dacht ik!
Tot ik op de website van Diana's moestuin ineens allemaal verrassend lekkere jamrecepten tegenkwam, met - je raadt het al - vijgen!
Elk jaar heb ik heel veel vijgen en ik doe er van alles mee, maar naar vijgenjam is geen vraag. 
Toch haalt Diana me over met haar jamrecepten. Ze noemt ze zelfs de allerlekkerste jam!
Dus ik ga voor de vijgenjam met herfstachtige tonen van hazelnoten - heb jij ze al 
zelf geraapt of geplukt?! - en pure chocola.
Ik heb nog niet eerder chocolade in jam verwerkt, dus ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Jij ook?!
Ik paste het recept een beetje aan: ik gebruik meer vijgen en ga voor het gemak van geleisuiker.



Vijgenjam met pure chocola en hazelnoten

    voor 4 - 5 potten van 350 gram

Ingrediënten:
  • 1 kg verse vijgen (zo'n 20 stuks)
  • 50 g hazelnoten 
  • 1 biologische sinaasappel 
  • 30 g Fair Trade chocolade puur
  • 500 g geleisuiker 2:1


Hoe maak ik het klaar:
Vijgen hebben een laag pectinegehalte, daarom voegde ik niet alleen sinaasappelsap toe, maar ook geleisuiker. De pectine die aan geleisuiker is toegevoegd zorgt ervoor dat de jam beter indikt.
Heb je zelf al hazelnoten geraapt? Daar is het nu de tijd voor en daarom passen ze ook goed in deze lekkere jam.

Snijd het steeltje van de vijgen en haal het schilletje eraf. Snijd de vijgen in stukken en vermeng met de geleisuiker 2:1. Dit betekent dat er in verhouding half zoveel suiker wordt toegevoegd en dubbel zoveel fruit.  Laat een kwartier inwerken.
Kraak ondertussen de hazelnoten, hak ze grof en rooster ze in een droge koekenpan tot ze gaan geuren.
Rasp de pure chocola op een grove rasp.
Rasp de helft van de schil van de biologische sinaasappel. Pers de vrucht uit en schep 6 eetlepels in een pan. Voeg de met suiker gemengde vijgen toe en ook de sinaasappelrasp.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
Laat enkele minuten - zoals aangegeven op de verpakking - doorkoken. Bij mij was dit 3 minuten.
Voeg daarna de geroosterde nootjes en geraspte chocola toe. Roer even door.
Zorg dat er goed schoongemaakte, met sodawater uitgekookte potten klaar staan.
Wanneer je hygiënisch werkt, kun je jam lang bewaren.

Giet de jam in de potten en zet ze ondersteboven weg tot ze afgekoeld zijn. 
Zo trekken de deksels vacuüm. 
De jam is ongeopend twee jaar houdbaar en geopend ongeveer twee maanden, 
mits koel bewaard.

En nu de smaak. Heeft Diana gelijk wanneer ze zegt dat als ze maar één soort jam 
mocht maken, dit vijgenjam met sinaasappel zou zijn?!

Misschien kwam het door het nachtelijk tijdstip waarop ik deze jam aan het koken was, 
maar in ieder geval morste ik een flinke klodder jam naast het potje.
Daar likte ik mijn vingers bij af.
Ik ben echt heel enthousiast over de smaak: fluweelzacht, zoet als marsepein en hemels lekker!
Toen de potjes dicht zaten, deed ik iets wat ik anders nooit doe: ik likte de lepel af - waar nog veel aan was blijven kleven - en schraapte de pan helemaal uit. Héérlijk!
Diana heeft gelijk!(klik)

Deze week biechtte een vriendin haar quilty pleasure aan mij op. 
Eén keer per maand koopt ze een klein potje chocoladepasta en lepelt dit 
genietend voor de televisie helemaal in één keer leeg.

Nu ik déze jam heb geproefd, begrijp ik haar.
Ik zou zoiets natuurlijk nóóóit doen, maarre.....  niemand weet van die drie kleine potjes 
die ik in plaats van die grote pot nog vulde (....) Sssht!  ;)

Met nog meer vijgen te gaan, popel ik om nog meer potten van deze jam te maken!

En eh... naast een potje leeglepelen voor de tv smaakt deze jam ook lekker op getoast brood,
bij de scones van een afternoon tea en bij een kaasplankje met pittige kazen....
Geniet ervan!!