maandag 27 september 2021

Muntkoekjes

Munt heeft de naam een echte woekerplant te zijn, de reden dat hij bij veel mensen 
in potten wordt gehouden.
In de winter zie je niets meer van de munt, bij de eerste temperaturen rond het vriespunt sterft ze af, 
lijkt het.  Gelukkig overwintert ze ondergronds en in het voorjaar komen
 de eerste blaadjes weer voorzichtig boven.
Helaas... in de winter dus geen verse muntthee, daarom drink ik het nu!
En omdat het nu nog kan, bak ik er lekkere muntkoekjes bij!!
Om het niet alleen fris, maar voor iedereen lekker en verantwoord te houden, 
bak ik ze lactosevrij en vegan.
Easy peasy en lekker!


Muntkoekjes

      Ongeveer 35 koekjes

Ingrediënten:
  • 150 g kokosolie
  • 160 g bloem
  • 160 g volkoren meel
  • 120 g witte basterdsuiker
  • snufje gemalen zeezout
  • 4 - 6 takjes munt of 2 el fijngesneden muntblaadjes


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe de twee soorten meel en de suiker met een snuf zeezout in een kom en roer goed door. Kneed er daarna de kokosolie doorheen.
Was de munt en dep daarna goed droog.
Snijd de munt heel fijn en vermeng dit goed door het deeg.
Rol het deeg uit tot een ronde rol. 
Snijd hiervan plakjes van een halve cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.  
Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes want tijdens het bakken lopen ze nog een beetje uit.
Bestrijk de koekjes eventueel met wat sojamelk voor een glanzender resultaat.
Schuif de koekjes de voorverwarmde oven in en bak ze in ongeveer 17 minuten gaar en goudbruin.
Laat even afkoelen en serveer.

Dit bijzondere koekje met de frisse muntsmaak móet je geproefd hebben.
Niet iedereen vond het even lekker, maar ik hou hier wel van!


Variaties:
  • Hoeft het van jou niet lactosevrij of vegan? Je kunt de kokosolie vervangen door roomboter en de koekjes bestrijken met wat losgeklopt ei.
  • Je kunt de koekjes na het bakken voor de helft in een kom gesmolten chocolade dopen zodat je een half chocoladekoekje krijgt (Bedankt Stefan, voor de tip!)
  • Verdeel streepjes glazuur over de koekjes. In plaats van water vermeng je de poedersuiker met sterke, verse muntthee.
  • Ook te maken met gedroogde munt, neem dan twee theelepels muntblaadjes