zondag 21 oktober 2018

Dessert van verse vijgen met Amaretto-room

Zelden neem ik een nagerecht, maar voor deze verse vijgen met bitterkoekjes en Amaretto-room 

maak ik graag een uitzondering.
Dit dessert is simpel, maar grandioos.

Het is ontzettend bijzonder dat we na zo'n warme, droge zomer ook nog zo'n warm begin van de herfst krijgen. Daardoor is mijn vijgenboom voor het eerst hier in Nederland aan z'n tweede oogstperiode begonnen. Oftewel de zogenaamde 'winteroogst'. Heerlijk: ik kan nog dagelijks verse vijgen plukken! Ze zijn wat kleiner dan de zomervijgen, maar net zo lekker zoet.

Dessert van verse vijgen met Amaretto-room

          voor 2 personen
Ingrediënten:
  • 4 - 6 verse vijgen
  • 4 bitterkoekjes
  • 50 ml Amaretto (amandellikeur)
  • pakje sojaroom om op te kloppen
  • 1 el poedersuiker
Hoe maak ik het klaar:
Begin een uur van tevoren door de bitterkoekjes te breken en er 30 ml oftewel 3 eetlepels Amarettolikeur over te schenken. De bitterkoekjes worden zacht en volgezogen van de likeursmaak.
Klop de sojaroom vlak voor het serveren stijf. Voeg daarna de poedersuiker toe en klop daarna weer tot de room in stijve pieken omhoog staat.

Voeg dan één eetlepel Amaretto toe, na het opnieuw stijfkloppen voeg je de laatste lepel toe. Eigenlijk heb je genoeg aan een half pakje room, maar dat is wat lastiger kloppen.
En ach, misschien kan de room later ook nog een bakje koffie tot een luxe kopje upgraden.
Schil de vijgen dun en snijd ze in kwarten.

Schik de vijgen op een groot bord. Schep hier de verkruimelde bitterkoekjes, die zich volgezogen hebben met de amandellikeur, tussen.

Maak het bord mooi op.
Schep de room ertussen of erop.


Mjummm….
Je weet niet wat je proeft!