donderdag 16 december 2021

Knolselderijfrietjes

Er kan nog veel meer met knolselderij: wat te denken van heerlijk aromatische frietjes?!

Deze echte winterknol is lekker uit de oven òf uit de frituurpan.
Ik maakte knolselderijfrietjes!
Wij aten het als maaltijd, maar als gezonde snack tussendoor is 't ook geweldig!! 


Knolselderijfrietjes

        bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 3 kleine (of 2 grote) knolselderij 
      uit de oven
  • 2 - 3 el olijfolie
  • 1 tl (geroosterd) paprikapoeder  
  • versgemalen zee- of steenzout
      gefrituurd
  • 1 l zonnebloemolie
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • versgemalen zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Was en schil de knolselderij.
Snijd in plakken van ongeveer 1 cm en snijd deze plakken weer in repen van ongeveer 1 cm breed.... de frietjes! Zorg dat ze ongeveer even groot zijn. Wat je wegsnijdt aan reststukjes kun je gebruiken in een winterse bouillonpasta (klik) of zó in de soep. We gooien niets weg. Zelfs de (schone) schillen kun je meekoken in de soep voor extra smaak.
Wanneer je ovenfrietjes bakt, verwarm je de oven voor op  220°C.
 Vermeng de olie met het paprikapoeder en zout en hussel dit door de frietjes.
Schep over in een baktray of bakplaat, bekleed met bakpapier en schuif in
 de voorverwarmde oven. Bak ze 10 minuten en hussel dan om. Bak nog 10 minuten. 
Gebruik eventueel de grill als je een meer krokant frietje wil. Houd in de gaten dat ze niet aanbranden.
Haal uit de oven, veeg overtollig olie weg en serveer met een lekkere zelfgemaakte amandelnaise (klik) 
voor helemaal vegan of een dipsaus naar keuze.

Hoeveel gezonder het ook mag zijn, we zijn hier thuis geen van allen fan van ovenpatat. 
En op zich is dat niet zó erg: we frituren niet wekelijks en eten geen vlees,
waardoor we dus geen dierlijke vetten binnenkrijgen.

Maar ik maakte braaf eerst knolselderij-ovenfrietjes en daarna probeerde ik optie twee uit.
 Gebruik een (frituur)pan gevuld met zonnebloemolie en bak de knolselderijfrietjes 4 minuten op 180 graden. 
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat versgemalen zout en 
naar keuze paprikapoeder òf kerriepoeder of een andere smaakmaker.

Eerlijk gezegd vond iedereen de gefrituurde knolselderijfrietjes het lekkerst.... en ik stiekem ook!

Als maaltijd aten we de frietjes met zuurkoolsalade en een vegetarische schnitzel. Mjummm!
Jammer dat het allemaal schoon op ging!