dinsdag 11 augustus 2020

Vijgenroomijs (lactosevrij)

 Als het tijdens m'n siësta zelfs onder de vijgenboom  niet meer te harden is vanwege de hitte, moet ik drastischer maatregelen nemen.... het is tijd voor ijs!

(H)eerlijk vijgenijs om af te koelen.

De vijgenboom vindt deze hitte trouwens prima: mijn vijgenoogst is dit jaar heerlijk en overvloedig! Deze Mediteraanse boom kan tegenwoordig prima overwinteren in ons land, maar met warmte gedijt ze het best! Wist je trouwens dat de vruchten van binnen koel blijven? Ook al pluk je ze op het heetst van de dag?! Echt een verfrissing en tegelijk zijn ze zoet waardoor je energie krijgt.

Ik maakte deze week vijgenroomijs en toch lactosevrij. Waarom deed ik dat niet eerder? Het is niet alleen lekker omdat het koud is, maar het is ook heerlijk zoet, mooi oud roze en  gezond!!


Vijgenroomijs (lactosevrij)

     voldoende voor ruim 1 liter ijs

Ingrediënten:
  • 25 verse vijgen
  • 3 dl sojamelk (of probeer eens amandel- of havermelk)
  • 150 g rietsuiker
  • 3 dl sojaroom

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de melk  met de suiker en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Zet de pan dan in ijswater zodat de zoete melk weer snel afkoelt.
Maak ondertussen de vijgen schoon, haal het steeltje en de schil eraf. Doe de vijgen in een ruime kom en pureer ze met de staafmixer. Het is niet erg als er nog wat stukjes in blijven zitten, pureer een beetje grof.
Roer de gezoete en afgekoelde melk en de room erdoor.
Schenk in een ruime bak en zet in de vriezer.
Na een half uur roer je het ijsmengsel goed door. Gebruik je een ijsmachine, dan wordt dit voor je gedaan!
Herhaal dit na een uur en herhaal dit nog vijf keer daarna.
Het doorroeren doe je om de ijskristallen te breken, zodat het roomijs zacht van structuur wordt.

Laat het ijs een nachtje staan. Haal het 10 minuten voor gebruik uit de vriezer.

Maak mooie bolletjes, strooi er wat fijngehakte pistachenootjes over
 en geniet van deze zoete en ijskoude traktatie.

Zo kun je de hitte weer even het hoofd bieden!