woensdag 24 mei 2023

Waspoeder voor de witte was

 Al zo'n 7 jaar doe ik de was met natuurlijk en zelfgemaakt wasmiddel. 
Het heeft grote voordelen voor het milieu en m'n portemonnee.

Ik begon met Seepje en bedacht: dát kan vast goedkoper en van minder ver komen. 
Ik maakte wasmiddel van paardenkastanje, van klimop en van verschillende soorten zeep
 voor de bonte òf de witte was. Maar het is altijd vloeibaar wasmiddel, 
wat je met een doseerbakje in de trommel doet.
Een voorwasmiddel voor extra vuile kleding kon ik hierdoor niet gebruiken.
En vooral voor de witte was 
is dat soms wel handig.
Dus maakte ik vorig jaar wasmiddel in poedervorm. 

Het is nog sneller gemaakt dan vloeibaar wasmiddel (klik) en de waskracht van de verschillende 
ingrediënten wordt versterkt wanneer ik ook nog eens een voorwasmiddel wil gebruiken.
Dit waspoeder is speciaal voor de witte was die niet altijd spierwit wordt door het gebruik 
van  natuurlijke wasmiddelen. Wát is het trouwens heerlijk om de was weer buiten 
in het zonnetje te kunnen drogen.
Vroeger al werden kledingstukken 'op de bleek' gelegd, een grasveld in het zonnetje 
waar de linnen was niet alleen perfect droogde, maar waardoor vuil en vlekken
als het ware wegsmolten voor de zon. En dat klopt!
Onder invloed van de zon worden vrije zuurstofatomen gevormd die zich binden aan het vuil
wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide.
Heerlijk voor de witte was en fijn voor blond haar. 
Maar let op: de bonte was kun je beter binnenste buiten aan de lijn drogen,
voordat de kleur vervaagt en kleding vaal wordt.


Wasmiddel

Ingrediënten:

  • 100 g Werf schoonmaakzeep of Sunlight zeep
  • 200 g baking soda
  • 200 kristalsoda
  • 50 g epsom zout

Hoe maak ik het:
Neem de zeep en rasp die zo fijn mogelijk. Ik maakte dit waspoeder net voor we aan tafel gingen
en de kinderen keken vol afgrijzen naar het - zoals ze dachten - schaaltje 'geraspte kaas'.  
Ik gebruikte twee soorten zeep met twee verschillende kleuren: wit en lichtgeel. 
Net geitenkaas en koeienkaas, werd er gedacht, ha ha.
Weeg de overige ingrediënten af en
doe alles bij elkaar in een mooie pot en schud goed. 
Zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
Labeltje eraan en... that's it! Kind kan de was doen!

Gebruik: doe twee eetlepels poeder in het doseerbakje 
voor de hoofdwas van de wasmachine.
Deze hoeveelheid is voldoende voor een volle wastrommel van 6 tot 8 kilo.
Je kunt ook een speciaal doseerbakje voor waspoeder gebruiken 
en het alsnog in de wastrommel doen wanneer je dat fijn in.


Nog even dit:
  • Kies een zeep die goed is voor het milieu zoals de biologische Werff zepen, Aleppo zeep of een andere biologische zeep, liefst zonder palmolie. Sunlight zeep is ook een ouderwets goede zeep: de dierlijke bestanddelen waarmee het vroeger werd gemaakt, zijn vervangen door palmolie.
  • Het is handiger om kristalsoda te nemen omdat ze door de fijne structuur makkelijker oplost in water. Maar zilversoda kun je ook gebruiken.
  • Baking soda wordt ook wel zuiveringszout  -  natriumbicarbonaat  -  maagzout - baksoda -  dubbelkoolzure soda - E500 - NaHCO3 of vichyzout (B) genoemd! Zuiveringszout vermindert de hardheid van water en voorkomt kalkaanslag. Het werkt  reinigend en licht schurend door kleine kristallen, het absorbeert en brengt pH waarden in balans en het werkt als verfrisser.... Ideaal dus voor in zelfgemaakt waspoeder.
  • Epsom zout heeft een ontgiftende, ontzurende en verzachtende werking voor de huid en de was.


Vandaag testte ik mijn waspoeder voor de witte was uit. De vlekken uit de 
witte joggingsbroek van jongste dochter gingen er bij de vorige wasbeurt niet uit, 
nu zijn ze verdwenen!
Ook ruikt de was lekker fris wanneer ik ze aan de lijn hang.

Dit waspoeder is onbeperkt houdbaar, mits het droog bewaard wordt.
Met deze hoeveelheid kan ik wel een jaar vooruit en daarna 
maak ik zeker weer een nieuwe voorraad!

Dit waspoeder is een nieuwe lifehack die ik graag met jullie deel. 
Wil je ander wasmiddel maken of een bijpassende wasverzachter?
Klik dan hier!

Welk wasmiddel gebruik jij?