vrijdag 28 juni 2019

Aardbeienlikeur

Dit is het laatste recept met aardbeien voor dit jaar, hoor.
Wát zijn ze toch lekker èn wat had ik er dit jaar super veel uit de tuin!!

Een easy peasy idee bij veel vruchten is om er likeur van te maken. Gewoon vruchten in een pot of fles, suiker voor- óf achteraf erbij, eventueel een extra smaaktoevoeging en drank er overheen.  Een paar weken tot maanden laten staan... en klaar!

Nu kun je van bijna elke vrucht likeur maken, maar bij aardbeitjes krijgt de likeur ook zo'n mooie rozerode kleur.
En natúúrlijk proef je het zoete terug in dit gezellige drankje.

Aardbeienlikeur

          voor ongeveer 1/2 l likeur

Ingrediënten:
  • 500 g aardbeien
  • 250g kristalsuiker
  • 2 tl vanille extract
  • 3 dl wodka 37,%
  • 1 liter fles

Hoe maak ik het klaar:
Kies voor gave, rijpe aardbeien. Was ze en verwijder daarna het kroontje. 
Doe de aardbeien in een pot of fles van één liter.
Voeg het suiker toe. Schep het vanille-extract erover heen en schenk de fles verder vol met wodka.
Wodka is sterke drank met een neutrale smaak, dus ideaal om op smaak te brengen als likeur.
Sommigen beweren dat het alcoholpercentage boven de 40 of zelfs nog hoger moet zijn.
Dit is niet nodig voor de houdbaarheid. En door de suikers èn door de alcohol is dit drankje zeker wel een jaar houdbaar.
Als het in de pot of fles zit, moet het op deze manier minimaal twee maanden rusten.
Je zult zien dat de drank na een dag al mooi roze kleurt. Niet alleen hun zoetheid, maar ook hun kleur geven de aardbeien af.
Zeef het drankje na twee maanden en schenk het in een mooie fles.
De aardbeitjes die overblijven,  kun je nog prima gebruiken.
Wat te denken van een lekkere dronken aardbeitjestaart?!

Probeer die maar eens uit!
And remember: don't waste food!

Enneh…. de aardbeienlikeur?
Even wachten op een serieuze gelegenheid om 'm te drinken.....

Ik zeg alvast: Proost!!