zaterdag 22 mei 2021

Geurige seringensiroop

Ben jij één van die gelukkigen met een Sering in de tuin??
Ik kan er niet langslopen zonder even stil te staan en een tweede en derde keer deze heerlijke zoete geur op te snuiven. 
Geur is misschien wel één van onze krachtigste zintuigen: van Sering word ik blij!
Zo  duurt het loopje naar mijn moestuin deze maand wat langer, want zowel bij de buurvrouw op de hoek 
als bij mijn vriendin halverwege de straat staan seringenstruiken in de tuin met prachtige paarse, witte en lila bloemtrossen. 
De Sering [Syringa Vulgaris] bloeit vanaf april tot juni. 
Straks, eind juni is deze geur er niet meer.... ik vang 'm in een flesje!! 
Nee, geen seringenparfum voor mij - zou ook geen straf zijn - maar een siroop, want 
zó aantrekkelijk zoet deze bloem geurt, zó is ze ook qua smaak.
Nog meer goed  nieuws dus als je een sering in de tuin hebt: de bloemen zijn eetbaar!

Al jaren maak ik vlierbloesemsiroop en vorig jaar maakte ik lavendelsiroop. 
Tijdens de wintermaanden waren deze flessen té snel leeg.
 Tijd om nieuwe bloemsiropen uit te proberen!!
Lavendel bloeit nog niet, de magnolia is al uitgebloeid, maar nu is het tijd voor... seringensiroop!



Geurige seringensiroop

  voor ongeveer 3 liter

Ingrediënten:
  • 10-12 seringentrossen
  • 1 bio citroen
  • 2 l water
  • 1500 g rietsuiker

Hoe maak ik het klaar:
Pluk de seringentrossen het liefst op een zonnige ochtend, dan zijn ze het meest krachtig qua geur en smaak.  
Trek de bloempjes los van de steel en tros.
Doe ze in een grote fles of schaal en giet er twee liter (koud) water over. 
Snijd de biologische citroen in schijven en voeg toe.
Laat de bloempjes en de citroen ongeveer 48 uur trekken in water.

Na een dag is het water al mooi lichtroze gekleurd.
Schenk het bloemenwater door een zeef met daarin een thee- of kaasdoek.
Knijp de bloemetjes en citroen goed uit.
Doe het water in een pan en voeg de suiker toe.
Verwarm langzaam onder regelmatig roeren tot de suiker oplost.
Laat niet koken, anders geleert de suiker en krijg je een stroop in plaats van een siroop!

Schenk de nog warme siroop in goed schoongemaakte, uitgekookte flessen.
Zorg bij gebruik van schroefdeksels dat de flessen vacuüm trekken, door ze op de kop te zetten.
Deze siroop is zeker twee jaar houdbaar.

Helaas, mooi roze of lila is deze siroop niet meer, wat komt door de kleur van de rietsuiker.
Ik gebruik altijd rietsuiker, toch wat gezonder dan de witte kristalsuiker (van suikerbiet).

Siropen maak je lang houdbaar door suiker, wat een conserveermiddel is. 
Sommige mensen schrikken van de hoeveelheid suiker, maar bedenk dat je een siroop altijd aanvult 
met (bruisend) water, waardoor het nog zo'n zeven keer verdund wordt.  
Wil je echt geen suiker gebruiken, neem dan honing. 
Je kunt zo'n 800 gram vloeibare honing gewoon koud toevoegen aan het bloemenwater.
Doe ook dit in schone flessen, zet koel weg en drink de siroop  binnen 2 maanden op.....

Behalve drinken, waar kun je deze seringensiroop nog meer voor gebruiken?!


Tips:
  • Voeg in plaats van vanille extract eens geurige seringensiroop toe aan je cake of taart.
  • Maak er glazuur van: in plaats van water vermeng je seringensiroop met poedersuiker.
  • Schenk het over pannenkoeken
  • Schenk het over ijs en serveer met de bloemen voor een geweldig dessert!
Heb jij nog andere ideeën wat jij zou willen doen met deze bloemensiroop?


Krijg je de smaak te pakken? Wil je meer siroop?
Kijk eens bij de volgende inspirerende bloemen-  of kruidensiropen:

De sering uit de schooltuin, waar ik de trossen van plukte voor deze siroop