zaterdag 5 december 2020

Bisschopswijn

 Ergens zo tussen het zevende en negende gedicht wat ik deze week 
schrijf - niet alleen voor de persoon die op mijn lootje stond, maar ook voor zoon- en dochterlief 
voor school èn hun club  - krijg ik heus zin in iets sterkers dan thee!
Passend in deze koude en donkere dagen is bisschopswijn hét drankje wat je nu drinkt.
De bisschop is natuurlijk onze eigen goede oude Sinterklaas.
Wat is eigenlijk het verschil met glühwein, wat meer rond Kerst - en daarna - wordt gedronken?
Het lijkt inderdaad veel op elkaar, maar het verschil is dat bij Bisschopswijn altijd sinaasappel 
wordt gebruikt en bij glühwein gaat het om citrusvruchten;
 wat sinaasappel kán zijn, maar ook citroen of iets anders.

Ooit gehoord van Hippocras?
De voorloper van deze bisschopswijn is een sterk gezoete wijn met honing, waaraan koninklijke kruiden
 werden toegevoegd zoals gember, kaneel en kruidnagel.
Hippocras lijkt te zijn verzonnen door de arts Hippocrates, maar de naam komt pas voor het eerst in de 14e eeuw voor.




Bisschopswijn

            voldoende voor ruim 1 liter

Ingrediënten:
  • 1 sinaasappel
  • 12 kruidnagels
  • stukje gember van 3 cm
  • 1 kaneelstokje
  • klein stukje foelie
  • 250 ml water
  • 900 ml rode wijn
  • 120 ml honing
  • evt 100 ml whisky


Hoe maak ik het klaar:
Boen de sinaasappel goed schoon, nog beter: neem een bio exemplaar.
Steek hier de kruidnagels in. Schil de gember en snijd in kleine stukjes.
Weet je trouwens wat foelie is? Dat is het harde velletje wat om de buitenkant van de nootmuskaatbol zit.
 Heb je dit niet en kun je het niet vinden, je kunt dit prima weglaten.
Doe alle specerijen met de sinaasappel, in een klein pannetje. Doe hier het water bij en breng aan de kook. Laat op zacht vuur de specerijen 15 minuten trekken. Wat ruikt het heerlijk in de keuken!
Zeef  de specerijen eruit en voeg de wijn aan het water toe. 
Natuurlijk kies je hier niet je favoriete topwijn voor uit. Ik koos voor mijn zelfgemaakte, sulfietvrije wijn.  
Niet lekker om zó te drinken, ideaal als 't ie goed op smaak [lees: zoeter] wordt gemaakt.

Verwarm de wijn maar laat niet aan de kook komen. Vanaf 70 graden vervluchtigd de alcohol namelijk.
Voeg de honing toe en roer goed door.
Als je voor goede honing kiest (van de imker) serveer je de drank meteen.
Dan blijven de gezonde stoffen erin zitten.
Serveer in wijnglazen....

Proost!

Voor een extra sterk drankje voeg je nog 100 ml whisky toe...
Dat is dus niks voor mij, maar Peter vindt dit lekker.

Natuurlijk is het Sinterklaasfeest vooral een feest voor kinderen en deze geef je dit alcoholische drankje niet.
Voor hen serveer je lekkere alcoholvrije glühwein ...  (klik) zo drinken ze bijna hetzelfde 
als de volwassenen en krijgen ze ook een warm gezoet drankje, maar wel zó gezond!

Fijne pakjesavond!