zondag 20 augustus 2023

Basilicumolie

Iedereen houdt van basilicum!! Dit smaakvolle kruid heeft niet alleen een heerlijke geur, 
maar is ook erg gezond. Ik maakte basilicumolie omdat dit koningskruid - zoals het ook
wel genoemd wordt - in overvloed in mijn tuin groeit.
Deze aromatische olie druppel je als verfijnde smaakmaker over gerechten zoals 
pizza, salades, bruschetta. Waar denk jij dat dit nog meer lekker bij smaakt?
Het mag eigenlijk geen recept heten, zó simpel is het... maar het is té lekker om niet te delen.

Mijn werkwijze!

Basilicumolie

Ingrediënten:
  • 50 g verse basilicum
  • 500 ml goede olijfolie van eerste persing



Hoe maak ik het klaar:
Was de verse basilicum goed. 
Laat uitlekken in een vergiet. Droog de basilicum een uurtje op 35° C. 
Ze is dan  halfdroog. Je kan dit ook bereiken door de basilicumblaadjes een dag
 op een zonnige plek te laten liggen.
Doe de goede olijfolie in een blender, voeg de basilicumblaadjes toe en 
mix op de hoogste stand een minuut tot de basilicum fijn en goed vermengd is met de olie.
Dit kun je ook verkrijgen met een staafmixer.
Schenk de olie in een mooi flesje.
Bewaar niet in de koelkast!
Je kunt deze zelfgemaakte olie cadeau geven voor een bijzonder gebaar!
Breng salades en andere gerechten op smaak door er wat van deze geurige olie over te druppelen.
Basilicum smaakt altijd lekker!  Houdbaar ongeveer 4 tot 6 maanden.
Je kunt basilicum door en door drogen en ook 's winters deze olie 
maken van gedroogde basilicum.
Eigenlijk heeft deze basilicumolie verder niks nodig.
Wil je toch wat extra's?
Voeg een eetlepel citroenrasp toe voor een fris accent
of voeg wat versgemalen zee- of steenzout toe.

Geniet van lekker eten met de smaak van de zomer!