vrijdag 17 april 2020

Paprika-boekweit bitterballen

Zeker in tijden van crisis is het not-done.... eten weggooien. Hoewel, ik vind het áltijd zonde.
Met een boekweit leftover en een paprikasausje maakte ik lekker comfortfood.... paprika-boekweitbitterballen!
Klinkt dit vreemd? Ja, dát is het ook, maar na wat experimenteren bleek de smaak goed!
Apart, maar lekker! 




In het kader van mijn vriezer leegeten voor het  nieuwe (tuin)seizoen, vond ik een restje boekweitkorrels.  
Ik maakte een paprikasaus, roerde het erdoor en wat je dan krijgt...… is saai.
Rol je het daarentegen door wat losgeklopt ei en wat paneermeel en stop je het in de frituur? 
Dan krijg je een bijzondere snack. 


Paprika-boekweit bitterballen

              voor zo'n 20 bitterballen

Ingrediënten:
  • 250 g gekookte boekweitkorrels
  • 3 dl paprikasaus
  • 1 ei
  • 5 el paneermeel (of verkruimelde beschuit)
  • frituurpan met zonnebloemolie
           voor de paprikasaus
  • 25 g boter
  • 1/4 kleine (rode) ui
  • 3 reepjes rode paprika evt
  • 1,5 el gerookte paprikapoeder sweet
  • 1 el tomatenpuree
  • 25 g bloem
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 dl sojaroom
  • evt drie reepjes rode paprika
  • kwart (rode) ui

Hoe maak ik het klaar:
Begin met het maken van het sausje. Snipper de ui heel fijn en als je verse paprika hebt, snijd je deze ook in hele kleine stukjes. Smelt de boter in een kleine steelpan en smoor de groente in de boter. Voeg de tomatenpuree en het paprikapoeder toe en smoor even mee. Voeg dan de bloem toe en roer goed door tot een bal. Maak de bouillon en roer deze in scheutjes door de roux. Houd het tegen de kook aan en maak er een dikke gebonden saus van. Voeg ook de sojaroom toe en blijf goed roeren.
Is de saus wat te dun, voeg dan wat bloem toe.
Laat de saus afkoelen en roer door de gare boekweitkorrels.
Klop het ei los in een laag schaaltje en verdeel het paneermeel over een bord.

Verhit de olie in een pan of frituurpan tot 180 graden.
Maak met vochtige handen van het boekweitpaprikamengsel balletjes.
Rol deze door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
Laat de balletjes per zes of zeven in de hete olie glijden en frituur ze in 3 minuten goudbruin. 
Knapperig van buiten, zacht van binnen.

Dit is niet alleen een verantwoorde snack omdat het vegetarisch is, maar omdat je 
 je leftovers een tweede kans geeft te schitteren!.
En heb je een airfryer - ik dus niet - dan zou ik helemaal los gaan.
Je kunt deze bitterballen als snack eten, maar ik serveerde ze deze week
bij gado gado en dat smaakte ook lekker!



Variaties:
  • maak eens kroketten door ze langwerpig te rollen
  • vervang de gekookte boekweit door een restje gekookte rijst, quinoa, of ander graan
  • vervang de paprikasaus gerust door een tomatensaus of kerriesaus
Meer inspiratie en variatie? Kijk naar mijn quinoa-kerriekroketten recept.

No-Waste