donderdag 4 januari 2024

Roomboter zelf maken

 Het begon als een foutje en ik kan me zo voorstellen dat dit de allereerste boterboer
  zo overkomen is.... 
Voor een feesttaart mocht jongste dochter de slagroom kloppen. Ze vroeg me 
wanneer de slagroom stijf genoeg is. Ik stond ernaast en keek ernaar. 
Toen ik me even omdraaide om in een pan te roeren, was het te laat!
De slagroom was aan het 'schiften', dit is het proces dat een emulsie - bestaande uit
 een vet en een andere substantie - uiteen valt. 
Maar laat dit nu precies het begin zijn van roomboter. En eigenlijk al bijna het hele proces.
Wacht, ik schrijf even uit, hoe ik de fout van jongste dochter expres herhaalde....


Roomboter

   voor 250 g boter

Ingrediënten:

  • 500 ml verse biologische slagroom
      verder nodig
  • mixer
  • evt zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Koop het liefst biologische slagroom vers bij de boer vandaan. Soms is dit goedkoper dan in de winkel. Omdat ik geen bio boer in de buurt ken, nam ik biologische slagroom uit de winkel.
Mix de slagroom tot ze stijf is
en ga door....
De slagroom zal schiften, oftewel zich verdelen in een vast en een vloeibaar deel.
Scheid de melk nog meer van het vaste deel door nog een minuut door te mixen.
Het vloeibare deel is melk, halfvolle melk.
Ik schonk het tot gebruik in een pak, je kunt het ook gelijk drinken.
Het vaste deel is de roomboter... het lijkt er niet alleen op, het is het!
Gemaakt binnen drie minuten.
Zeef de boter door een dubbelgevouwen kaasdoek
en laat vervolgens opstijven in de koelkast.
Boter is een natuurproduct en is niet zo lang houdbaar.
Daarom is het belangrijk dat je kiest voor (dag)verse slagroom.
En dat je de roomboter gaat wassen.
Haal de boter na een uur of twee uit de koelkast, dompel onder in een bak ijswater
en begin te kneden. Er zal waarschijnlijk nog wat melk uitkomen. Ververs het water en 
ga door met kneden tot  het water helder blijft.
Nu zal je boter niet binnen een paar dagen ranzig worden, maar kun je 'm
zeker twee weken bewaren op een koele plaats.
En lekker dat deze boter is! Probeer er maar eens af te blijven.

Geniet van dit zelfgemaakte natuurproduct. Niet alleen te te maken in een 
landelijke keuken van een boerderij, maar ook in mijn stadse keuken.


Waarom zou je boter zelf maken?
Tegenwoordig is roomboter erg duur en wanneer je aan goedkopere slagroom kunt komen, 
is het zelf maken van roomboter een stuk minder duur.
Verder vind ik het heel interessant om te weten hóe een proces verloopt om iets zelf te maken.
En de boter die je zelf maakt, is natuurlijk veel lekkerder!


Variaties:

  1. Je kunt ervoor kiezen om de melk van te voren licht te laten fermenteren. Doe dit door de slagroom met 2 eetlepels karnemelk een nacht buiten de koeling te laten staan. Wanneer de slagroom in boter en een vloeibaar deel gescheiden wordt, heb je geen melk maar karnemelk.
  2. Breng de boter voor het kneden op smaak met zout voor gezouten roomboter
  3. Je eigengemaakte kruiden- of bloemenboter is nog lekkerder en smaakt nog meer bijzonder als je het bereidt met deze zelfgemaakte boter.


 Boter versus margarine

Hoewel ik geen zuivel drink, gebruik ik wel altijd roomboter: roomboter om mee te bakken, 
om mee in te vetten en ook op brood.
Roomboter is een vet en niet zuurvormend.
Ze bevat van nature vitamine A, D, E en K, ook bevat ze omega 3 als koeien gras 
te eten krijgen (wat bij biologische koeien altijd het geval is!) en verzadigde vetten. 
Van verzadigde vetten werd gedacht dat dit heel slecht voor je gezondheid is, 
maar nieuwe onderzoeken onderschrijven dit niet. Transvetten en dan vooral 
de industrieel gevormde transvetten zijn juist een veroorzaker van hartziekten.
Roomboter bevat geen industrieel transvet, het wordt gemaakt van maar één ingrediënt.
Ik gebruik altijd roomboter en ik raad het je aan, want het alternatief is.... margarine of halvarine.  
Alles aan margarine is nep, het is een dood product, net als de toegevoegde, synthetische vitamines.
Hoewel bovenstaande uitspraak onzin is, is het nog grotere onzin dat margarine
 of halvarine gezond zou zijn. Dat is een slimme truc van de reclame industrie
die deze producten promoot. Daar zijn miljarden euro's in gestoken.
Ook de website 'voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën' is in het leven 
geroepen om de onwetende consument te misleiden. 

Meer over margarine kun je later dit jaar lezen bij een blog wanneer ik zelf
 margarine ga maken. Met maar een paar natuurlijke ingrediënten.
Weet wat je eet en kies bewust!

Ik gebruik vele malen liever een natuurlijk product, dat vertrouw ik meer 
dan een chemisch laboratorium. En jij?

En daarbij wens ik je met dit eerste blog van 2024 een heel bewust,  
gezond en groen nieuw jaar!!




Bronnen:

'Een leven lang fit' door Harvey en Marilyn Diamond