maandag 6 maart 2023

Hamansoren

 Met zonsondergang vandaag begint het Joodse Poerimfeest. Op school gaf ik daar 
een feestelijke les over en mijn belangrijkste voorbereiding bestond deze keer niet 
uit de powerpoint presentatie of het Bijbelverhaal, maar uit het bakken van de 
symbolische koekjes die bij het Poerimfeest horen: Hamansoren!
Ik had ze nooit eerder gebakken, maar ik vind ze goed gelukt!
En iedereen vindt ze erg lekker!

Het centrale thema bij het Poerimfeest is de verlossing van het Joodse volk door 
de bloedmooie koningin Esther die Joodse was, terwijl niemand het wist. De Jodenhater Haman 
- een oudere versie van Hitler - wilde alle Joden uitroeien omdat hij een hekel kreeg 
aan één enkele Joodse man. Uiteindelijk keerde het lot (= Poer) zich om 
en werd Haman zelf gedood. De wet van Meden en Perzen kon niet herroepen worden, 
maar het Joodse volk mocht zich - tot de tanden bewapend -  verdedigen.
Zó werden ze verlost van een vreselijk lot.

Het Poerimfeest wordt altijd in het vroege voorjaar gevierd op de 14e Adar, 
dit jaar van zonsondergang maandag 6 maart tot zonsondergang dinsdag 7 maart.
Op de dag vóór dit Joodse carnavalsfeest wordt er vaak gevast.
Des te lekkerder smaken deze Hamansoren tijdens het feest!!


Hamansoren

    voor 120 koekjes

Ingrediënten:
  • 300 g roomboter
  • 250 g poedersuiker
  • 2 eieren
  • 2 l vanille extract
  • 550 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 ei

     vulling 1 met chocola
  • hazelnoot-chocoladepasta

  •  vulling 2 met pruimen
  • 150 g gedroogde pruimen
  • 1 sinaasappel, bio
  • 110 ml water
  • 1 el pruimenjam

Hoe maak ik het klaar:
Mix de boter met de suiker tot een romige massa. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed. Voeg ook het vanille-extract (maak het eens zelf!) toe. Weeg de bloem samen met de bakpoeder en zout af en roer door elkaar.  Mix of roer het meelmengsel lepel voor lepel door het beslag heen. Voeg tussendoor een scheutje of een lepel water toe, tot alles op is. Kneed het zachte deeg verder tot een bal en leg deze in de koelkast. 

Maak ondertussen de pruimenvulling. In het Hebreeuws wordt deze vulling ook wel Lacqua genoemd.
Heerlijk dat de pruimen bij mij nog uit eigen tuin komen, zowel de gedroogde als de jam...  
Rasp de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe ze samen met de gedroogde pruimen en
 het water in een kleine pan en breng aan de kook. Laat het 5 minuten zacht doorkoken 
met het deksel op de pan. Laat afkoelen en roer er de lepel jam door... 
klaar is je Lacqua, oftewel een soort pruimenboter.

Haal het deeg na twee uur uit, het deeg is dan voldoende koud om goed te kunnen verwerken. 
Halveer de deegbal en rol uit op een met bloem bestoven ondergrond of op bakpapier, 
tot een grote lap van zo'n 3 mm dik.
Steek er rondjes met een diameter van 4,5 tot 5 cm uit met bijvoorbeeld een glas.
Het deeg wat er tussen over blijft, rol je later opnieuw uit om er zoveel
mogelijk rondjes uit te steken.
Leg op elk rondje een half theelepeltje pruimenvulling, bevochtig de rand van de koekjes
met wat water, trek de randen aan drie kanten tegelijk omhoog om een driehoekje te vormen.
Ik drukte de randjes tegen elkaar aan om het op een soort oorschelp te laten lijken.
Eigenlijk moet het anders, zag ik later.
Je moet een driehoekige opening krijgen waarin de vulling duidelijk zichtbaar is
De randen staan er schuin omheen.

Je kunt variëren met de vulling en ook Hamansoren met chocoladepasta maken.
Deze hazelnootchocoladepasta kun je ook zelf maken. (klik)

Verwarm de oven voor op 190°C.
Leg de hamansoren op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het halve ei los
en bestrijk het deeg met wat ei voor een mooi bruine kleur.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes in 15 minuten
 gaar en goudbruin.

Maak met het resterende deeg een nieuwe lading Hamansoren en bak ook deze.
Neem je bovenstaande hoeveelheid, dan kun je vier bakplaten vullen.
In totaal bakte ik zo'n 120 koekjes!

Traditioneel worden Hamansoren ook met een maanzaad-honingvulling gemaakt.
Natuurlijk kun je zelf variëren en een heel nieuwe vulling bedenken.

Deze koekjes zijn niet alleen lekker - ze smaken een beetje naar appeltaart en gevulde koek ineen -
maar zijn ook leuk om te maken.
 Té leuk om niet (uit) te delen. Natuurlijk kun je ze ook bakken als je zelf geen Poerim viert, 
of je eet ze op een ander tijdstip.
Halveer het recept gerust, want ik maakte er wel erg veel om uit te delen.. ;)

Heb een fantastisch Poerim en geniet van deze lekkere koekjes!