woensdag 20 april 2016

Paardenbloem stroop

Iedereen kent wel de paardenbloem. Hij bloeit overal in april en mei  in grasvelden en vooral op plekken die je niet wilt.....  Onkruid?!

Wist je dat de paardenbloem eetbaar is? De hele plant: van wortels, bladeren, stengels tot bloemen is  eetbaar, maar dat niet alleen. Hij is ook heel geneeskrachtig. Vooral bij gal- en leverziektes is het een echt medicijn!
Als je ooit wel eens geprobeerd hebt om paardenbloem te eten, weet je dat die behoorlijk bitter smaakt.

Ik maakte deze week  paardenbloemenstroop. Wel de gezonde (en geneeskrachtige) eigenschappen, maar niet de bittere smaak. Lékker dat het is!
Wanneer je geen eigen moestuin hebt, maar toch iets wilt oogsten en maken, heb je nu de uitgelezen kans. Met paardenbloemen kun je aan de slag gaan.....
Hier staan ze uitnodigend in de tuin. Elke dag bloeien er weer nieuwe!
Zorg uiteraard dat je niet plukt op een plek waar ook honden worden uitgelaten of vlak langs een drukke autoweg.
Pluk maar raak!

Paardenbloemenstroop

Ingrediënten:
  • 2 handen paardenbloemen (zonder steel)
  • 500 g biologische rietsuiker
  • 2 schijfjes biologische citroen
Hoe maak ik het klaar:
Neem er de tijd voor. Pluk de paardenbloemen op een zonnige dag. Ik plukte twee handen vol, dat zijn ongeveer 100 bloemkopjes. Spoel ze even af in een vergiet onder de kraan.
Doe ze daarna in een pan met 500 ml water. Breng aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat het een nacht trekken.
De volgende dag zeef je het paardenbloemenmengsel. Knijp de paardenbloemen goed uit. Je hebt nu een donkerbruine 'thee'.

Giet dit terug in de pan en voeg de suiker en de citroenschijfjes toe.  
Breng aan de kook op een laag vuur en laat het doorkoken.
Het mengsel moet van de lepel als een dunne stroop lopen.
Bij het afkoelen wordt het namelijk nog wat dikker.
Het moet smeerbaar zijn, zodat je het op een beschuitje of boterham kunt eten. 
Je kunt het tussentijds ook even laten afkoelen, dan zie je of het de gewenste dikte heeft bereikt.
Ik liet het bijna anderhalf uur zachtjes koken.
Dus neem je tijd .......
En dan is je paardenbloemenstroop klaar!
Omdat dit mijn eerste inmaakwerkje van dit jaar is, moest ik natuurlijk potjes uitkoken.
Ik heb er heel veel verzameld deze winter...... dus geen gebrek.
In sodawater kook ik de potjes en deksels ongeveer 5 minuten. Gelijk week ik eventuele lijmresten  van etiketten af.  Die schone potjes spoel ik nog twee keer om met kokend water, zodat ook de sodasporen verdwenen zijn.
Schoon werken is belangrijk, wil je iets langer kunnen bewaren.
En door de conserverende eigenschappen van zowel suiker als citroen, is een potje paardenbloemenstroop wel een jaar houdbaar.


Als je er zo lang vanaf kunt blijven......