vrijdag 13 augustus 2021

Fried Green Tomatoes

 Dit is niet alleen de titel van een drama film, maar ook een Zuid Amerikaans recept wat ik vandaag uitprobeerde. De aanleiding hiervoor is eveneens dramatisch: ik heb nu - begin augustus -  mijn tomatenplanten met wortel en al uit de grond getrokken. De bladeren kregen niet alleen grijs bruine vlekken, ook werden sommige tomaten bruin bij de steelaanzet nog voordat ze maar rode blosjes kregen. Dit zijn tekenen van de ziekte phytophthora en hoewel ik preventief aangetaste bladeren heb verwijderd, heeft dit niet geholpen. In de kas, een half gesloten ecosysteem, is het extra moeilijk te bestrijden. Phytophthora is de gevreesde aardappelziekte, die dus ook tomaten aantast, tomaat en aardappel zijn immers familie van elkaar. Het verplaatst zichzelf door de lucht en dit natte jaar hebben ontzettend veel boeren, maar ook moestuinders hier last van.
Ik heb al eerder over groene tomaten geschreven en een paar lekkere recepten gedeeld, maar dit was altijd pas eind oktober, aan het eind van het seizoen wanneer de laatste tomaten niet meer afrijpen. Dat ik zó vroeg al groene tomaten verwerk, heeft dus wel een treurige oorzaak. 
In de gelijknamige dramafilm komen ook komische passages voor, 
in mijn tomatenverhaal zie ik die helaas niet. Maar hoop is er altijd!
Zolang de tomaten donkergroen en hard zijn - geen bruine vlekken dus - kun je 
ze nog gebruiken, nadat je ze hebt verhit.
 Vandaag maakte ik fried green tomatoes.
Was het de tijd van de dag of kwam het doordat iedereen in de keuken zat?
 In ieder geval wilde iedereen proeven en.... 
dit borrelhapje werd heerlijk weggehapt. Terwijl ik nog druk aan het bakken was, 
werd er gevraagd om meer!
Natuurlijk kun je deze gebakken, groene tomaten ook serveren als bijgerecht 
bij een salade, een rijstgerecht of brood.
Hoe je het ook eet, het smaakt prima en is dus toch nog een hoopvol einde van de gerooide tomatenplanten.


Fried Green Tomatoes


Ingrediënten:
  • 4 harde groene tomaten
  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 2 el ongezoete sojamelk
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 6 druppels tabasco
  • 3 takjes tijm
  • 6 el broodkruim/paneermeel
  • 4 el fijn geraspte belegen kaas
  • 2 dl zonnebloemolie


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de groene tomaten doormidden in plakken van 1 cm dik.
Giet de olie in een hapjespan of gebruik een frituurpan. Verhit goed tot ongeveer 180 graden.

Doe de bloem in een schaaltje. 
Klop het ei los met de melk en breng goed op smaak zout, peper, de tabasco en de tijm. 
Maak zelf panko door de geraspte kaas met de paneermeel te vermengen en 
doe dit in het laatste schaaltje.
Wentel de tomaatplakjes eerst door de bloem, doop ze vervolgens in het pittig of kruidig 
op smaak gebrachte eimengsel en dep daarna aan beide kanten in het broodkruim-kaasmengsel.
Je kunt ook nog wat kruiden of zout aan de bloem toevoegen. Het is eerder te flauw dan te pittig.
Probeer zelf naar smaak uit.
Laat ze voorzichtig in de hete olie glijden en bak eerst de ene en vervolgens de andere kant goudbruin.
De tomaat moet van binnen warm en gaar zijn en de buitenkant moet een knapperig korstje hebben.
Laat wat afkoelen en snoep lekker op 
of serveer bij de maaltijd.
Niet alleen ik, iedereen hier in huis vond het een verrassend lekkere snack.
Let op! Eet er niet teveel van!


Meer klaarmaken met groene tomaten?
Probeer eens de volgende recepten ;)

Morgen ga ik een lekkere chutney van de groene tomaten maken,
want deze mand zat helemaal vol.
Blijf me volgen voor meer verrassende recepten!