dinsdag 31 december 2019

Overdadige oliebollen

Toen ik samen met Ellen enigszins orde in mijn 500-en-meer blogs probeerde te scheppen,
 kwam ik er achter dat ik bepaalde recepten mis. Dit zijn de zogenaamde basis gerechten die ik zó regelmatig maak, dat ik ze gewoon vergeet te delen.
Oliebollen is zo'n recept.....



Ik bak  ze volgens traditie één keer per jaar en doe dit naar een heel oud recept van mijn moeder. Het recept komt  bij haar van de huishoudschool vandaan... super leuk! Ik luisterde altijd met veel plezier naar m'n moeders anekdotes over vroeger en verlangde ernaar dat wij op school ook kookles zouden krijgen.
Ach.... kookles heb ik nooit gehad, maar in mijn eigen keuken maak ik dat gemis  dubbel en dwars goed. Over eigen keuken gesproken.... 
Stay tune voor een kijkje in mijn nieuwe keuken, die er bijna aan komt...

Het recept van mijn moeder vervijfvoudig ik, zodat we niet alleen genoeg  hebben, maar overdadig veel zodat we kunnen uitdelen aan buren die zelf niet (kunnen) bakken.... want uitdelen hoort erbij.
En ik maak ze iets gezonder door er  volkoren meel aan toe te voegen. Dat gaat best. Als het beslag goed gerezen is, wordt de bol luchtig genoeg.

Okay... hier komt het recept.  Thanks mum....

Overdadige oliebollen

              voor ongeveer 50 oliebollen
Ingrediënten:
  • 7,5 dl ongezoete sojamelk
  • 75 g verse gist
  • 600 g biologische bloem
  • 400 g volkoren meel
  • 5 eieren
  • 1,5 tl fijn zeezout
  • 350 g krenten en rozijnen
  • 100 g sucade
  • 2 appels
  • 50 g boter
  • 3 liter zonnebloemolie om in te frituren (afhankelijk van de grootte van je pan)

Hoe maak ik het klaar:
Schil de appels en snipper ze heel fijn. 
Zet de rozijnen en krenten in een kom met warm water en laat ze wellen.
Verwarm 1 dl van de sojamelk tot lauwwarm en voeg de gist toe. Roer met een houten lepel de gist slap.
Zeef de bloem en het meel in een grote kom of schone emmer, voeg de zout toe en vermeng dit goed. Maak in het midden een kuiltje. Doe hier het gistmengsel en de helft van de melk in. Klop de eieren los en voeg ze ook toe. Roer vanuit het midden met een houten lepel tot een glad beslag ontstaat. Voeg dan de overige melk toe.
Giet de rozijnen en krenten af en dep droog. Meng ze, samen met de gesnipperde appel en de sucade, door et beslag.
Dek het beslag af met een warme, natte theedoek en laat het op een warme plek in ongeveer 1 uur rijzen.
Kijk af en toe of het rijzen al op gang komt.
Vul een oude pan voor ongeveer drie kwart met olie. Let op, deze pan wordt nooit meer helemaal schoon. Natuurlijk kun je ook een frituurpan gebruiken, haal dan het mandje eruit en gebruik schone, nieuwe olie. Dek het aanrecht en fornuis af met aluminiumfolie, 
als je na het bakken niet tweeënhalf uur lang aan het poetsen van je keuken wilt besteden.
Zet een vergiet met keukenpapier klaar en natuurlijk genoeg lege schalen om te vullen.
Als het beslag goed gerezen is, zet je het naast je bakplaats. Meet de temperatuur van de olie. Dit kan heel makkelijk met een speciale kookthermometer. 
De temperatuur moet 180 graden zijn. Is het vet te koud, dan zuigen de bollen zich vol olie en zijn ze veel te vet. Is de olie te heet, dan branden de bollen aan de buitenkant aan en is de binnenkant nog rauw en niet gaar.
Vorm met twee lepels ballen en laat ze, zonder het vet met de lepels aan te raken, in de olie glijden. 

Als het goed is, zie je nu iets leuks gebeuren: de bollen draaien zich vanzelf om als de ene kant bruin is.
 Soms heeft een oliebol een zetje nodig.
Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe ze daarna in een schaal



en bestrooi met poedersuiker.
Of nog lekkerder: leg een oliebol op een schoteltje en doop in een hoopje vruchtensuiker (fructose).



Natuurlijk zijn verse oliebollen het allerlekkerst. Nog een beetje warm.... 

Oliebollen zijn echt een traditie. 
Een mooie, gezellige, samenbindende traditie.
Op mijn scheurkalender staan wat weetjes over vroeger.
Volgens jarenlange, zelfs eeuwenlange traditie bakken mensen in de winter oliebollen.
Zelfs in de middeleeuwen al, want schilder Aelbert Cuyp maakte rond 1652 een portret 
van een vrouw met een pot oliebollen of oliekoeken, zoals ze toen genoemd werden. 
Ze werden gebakken in raapolie en in de wintermaanden gegeten. Vanaf 1701 wordt de link met oudjaar gelegd, 
omdat de datum van nieuwjaar verschoof door de invoering van de Gregoriaanse kalender.
't Is maar dat je het weet.

Mijn tradities heb ik deels overgenomen van mijn moeder en deels maak ik weer nieuwe.
Ik gebruik mijn moeders oude recept en net als haar, 
knoop ik tijdens het bakken een boerenzakdoek rond mijn haar tegen de vette lucht....
Ik bak de oliebollen in een speciale pan, gewoon in de keuken.
Fijn op oudejaarsdag aan het begin van de middag.
Dan zijn ze nog warm rond theetijd.
En het houdt me van de straat.... :)
Hoewel... na het bakken zoek ik een paar buren op om wat oliebollen uit te delen.
Meer dan genoeg heb ik er, al zijn de kinderen dit jaar bang dat ik te weinig heb.
Maar dat zal ook nu wel weer meevallen.

Wat zijn jouw tradities rond oudjaar met oliebollen bakken?

Oh, wat leuk! Net loopt mijn vriendin even binnen en natuurlijk bied ik haar een verse oliebol aan. 
Ze houdt niet van oliebollen, maar ze neemt 'm toch aan.
Ik citeer: "Deze is ècht heel erg lekker, ver-ruk-ke-lijk, ik bekeer me!"
Volgend jaar gaat ze weer zelf bakken volgens dit recept.
Alsjeblieft, Janneke.... hier heb je het alvast.

Als jij al oliebollen gebakken hebt, geniet ervan.
Vergelijk gerust de verschillen met jouw recept.
En geloof mij vooral niet, als ik zeg dat dit de lekkerste zijn.
Overtuig je zelf!

Volgens traditie wensen we elkaar ook allerlei mooie dingen toe.
Dus bij deze mijn goede wensen voor


voor jou, mijn bloglezer.....


Ik kreeg deze woorden als wens toegestuurd.....
en geef ze weer door.
Alsjeblieft!