woensdag 13 december 2023

Rijkgevulde curry met zoete aardappel

 Zoete aardappel.... daar krijg ik geen genoeg van! Zeker omdat deze
zoete aardappelen uit eigen tuin komen!
Ik maakte er een heerlijke curry van die ook prima past
in een Indiaas vegan Kerstdiner.
Ze is rijk gevuld en zit boordevol groentes... dát kunnen we (altijd) goed gebruiken!


Curry met zoete aardappel

     voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 275 g kikkererwten (gedroogd)
  • 2 el olijfolie
  • 3 zoete aardappels
  • 3 wortels
  • 1 courgette (325 g)
  • 2 kleine rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper (gedroogd of vers)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl paprika
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 125 g geraspte kokos
  • 400 g bio tomaten in blik
  • 1 bouillonblokje of 1 el bouillonpasta
  • 75 g rode linzen
  • 2 el pindakaas 
  • 150 g verse spinazie
  • 50 g sesamzaad
  • verse peterselie
  • 300 g jasmijnrijst

Hoe maak ik het klaar:
Dát is een hele waslijst aan ingrediënten.... verzamelen dus maar en klaarzetten!
Begin de avond van tevoren en zet de kikkererwten in de week. De dag zelf breng je ze 's morgens aan de kook. Na een kwartiertje doorkoken kunnen ze verder garen in de hooimadam of in bed.

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Was de schil van de zoete aardappel goed. Biologische aardappelen hoef je niet te schillen.
Snijd de aardappels in blokjes. Schil of schrap de wortels en snijd in plakjes. Snijd de courgette
 in blokjes of halve plakjes. Ik gebruik in deze tijd van het jaar courgette uit de diepvries en 
dit kan goed in deze curry. Pel en snipper de uien, snijd de peper in ringetjes.
Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan. Voeg de gesnipperde ui en de peper toe en 
pers de knoflook er boven uit. Fruit even aan en voeg de specerijen toe. 
Bak die 2 minuten mee.
Voeg de aardappelblokjes, courgette en wortel toe, samen met de tomaat uit blik.
Doe de geraspte kokos, samen met 600 ml water in een blender en draai een paar minuten tot je een dikke, romige kokosmelk hebt gekregen. Schenk deze bij de groentes in de pan. Maak ook de kruiden-groentebouillon met een blokje, een eetlepel bouillopoeder of met - pasta en schenk het erbij.
Voeg tot slot de rode linzen toe en breng aan de kook. Laat het met het deksel op de pan 20 tot 25 minuten pruttelen tot de groenten gaar zijn en de linzen zacht.
Roer regelmatig door.
Voeg de laatste vijf minuten de pindakaas toe en de gaargekookte kikkererwten.
Wanneer je bijna aan tafel gaat, roer er dan de schoongewassen spinazie door, maar
 zorg dat de blaadjes niet slinken in de pan.

Serveer de rijkgevulde curry met de Jasmijnrijst.
Bestrooi met de fijngehakte, verse peterselie en de sesamzaadjes.
Geef er in stijl de eetstokjes bij!
De rijst vorm ik in een bakring, waardoor je een rond rijsttaartje krijgt.

Naanbrood is er ook lekker bij en makkelijk zelf te maken (klik).
Lekker met cassavekroepoek en zoetzure komkommer of courgette.

Zó heb je een prachtig aangeklede maaltijd.

Mag het ook makkelijker?
Natuurlijk!
  • gebruik twee blikjes kikkererwten
  • neem in plaats van de verschillende specerijen 2 el kerriepoeder
  • neem een pak of blik kokosmelk


Tips voor het Kerstdiner?

voorgerecht
 Pittige soep met citroengras (klik)

hoofdgerecht 
 Rijkgevulde curry met zoete aardappelen
met bijgerechten:
 Jasmijnrijst, naanbrood, zoetzure groente en cassavechips

dessert
Sinaasappelroomijs  (klik)    


Eet smakelijk, geniet ervan!