woensdag 9 maart 2022

Gegratineerde pastinaakschotel

 "Má-am, eten we weer eens pasta?" vraagt oudste zoon die dol is op ppp-maaltijden.  
Na al die soepen, ovenschotels en stamppotten is dat inderdaad wel een welkome afwisseling. 
Maar in mijn tuin groeien voornamelijk nog wortelgroenten....
Ik bedacht een gerecht met pastinaak. Want die heerlijke, zoete witte winterwortel is veelzijdig genoeg.
 Het was vroeger niet voor niks een hoofdbestanddeel van veel maaltijden.

Ik zag wat kleine groene blaadjes boven de grond uitsteken en verwachtte er niet veel  van... 
maar dat bleek ik mis te hebben: de pastinaak was toch gegroeid en ik oogstte zo'n 10(!) wortels. 
Niet allemaal even dik en groot natuurlijk, maar wel een prima maaltijd!
In de supermarkt wordt pastinaak vaak per 500 gram verkocht.

Met die hoeveelheid maakte ik het volgende gerecht.


Gegratineerde pastinaakschotel

    voor 5-6 personen

Ingrediënten:
  • 500 g fusilli pasta
  • 500 g pastinaak
  • 5 el olijfolie
  • 3 uien
  • 2 appels
  • 250 g vega wokstukjes
  • 80 ml sojaroom
  • 150 g pesto (zo'n 5 el)
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 150 g belegen kaas

Hoe maak ik het klaar:
Was en schil de pastinaak. Snijd de wortel in blokjes.
Pel en snipper de ui. Was en schil de appels en snijd ook in blokjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan. Fruit de ui ongeveer 3 minuten. Laat niet bruin worden.
Voeg de blokjes pastinaak toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Schenk er een scheut water bij en doe het deksel op de pan. Laat de groente zo'n 10 minuten stoven. Voeg daarna de in blokjes gesneden appels toe en warm nog 2 minuten mee.
Breng  goed op smaak met versgemalen peper en zeezout.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zet een pan met water op het vuur en kook hierin de pasta al dente (beetgaar) in ongeveer 7 minuten.
Giet af, voeg een lepel olijfolie toe en wat zout en laat staan.

Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak hierin de vegetarische wokblokjes 
in ongeveer 5 minuten lichtbruin en lichtknapperig.
Vet een ruime ovenschaal in met wat olie.
Doe er de pasta in en schep hier de pesto doorheen. Roer hier de gestoofde groente en 
de gebakken wokblokjes door. Maak het smeuïg met de sojaroom.
Rasp de belegen kaas en verdeel deze over de ovenschotel.
Schuif de schaal in de voorverwarmde oven met grillstand.
Bak de pastinaakschotel in ongeveer 10 minuten tot de kaas gesmolten en mooi gegratineerd is.
Serveer meteen!

Eet smakelijk!
En geniet van de lichtzoete pastinaakwortel, gecombineerd met de kruidige pesto en kaas.
Zoonlief was tevreden en dat waren we eigenlijk allemaal!
Een lekker recept om te bewaren!