vrijdag 5 januari 2024

Smeuïge chocoladetaart

Goede voornemens om te balansen, suikervrij en gezond te eten in januari
 sneuvelen bij ons al voordat ze gemaakt zijn. 
Al voor de 16e keer op rij vieren we na alle feestelijkheden rondom kerst en 
oud & nieuw, de verjaardag van jongste zoon.
Niks rustig aan 'balansen': we beginnen met feest! En daar horen feestelijke taart recepten 
bij! Geniet je mee? Of wil je je goede voornemens toch volhouden? 
Sla dit lekkere recept dan op voor later...

Jongste zoon wordt dit jaar 16! Natuurlijk mag mams geen foto van hem posten, 
(jammer hoor, hij is een good looking boy, hoewel elke moeder dat misschien zegt)
maar wel van de taart die hij krijgt. Dit jaar wilde hij  chocoladetaart. 
Dit is 'm geworden!


Smeuïge chocoladetaart

    voor een taart van 28 cm doorsnede; 12 - 14 punten

Ingrediënten:
  • 300 g biologische roomboter
  • 450 g pure chocolade (Fair Trade)
  • 6 eieren
  • 225 g rietsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • snuf zeezout
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 120 g bloem
       voor de topping
  • 125 g pure chocolade
  • 65 g biologische roomboter
  • 125 g poedersuiker


Hoe maak ik het klaar:
Deze chocoladetaart is ideaal om overgebleven chocoladeletters of kerstchocolade in te verwerken.... Breek de chocolade in stukken en doe ze
samen met de roomboter in een ruime kom. Laat au-bain-marie smelten. Laat het mengsel 
10 minuten afkoelen nadat alle chocola gesmolten is. 
Klop intussen de eieren samen met de suiker schuimig. Weetje: vanillesuiker 
maak je heel makkelijk zelf!  Klik. Altijd handig om een potje te hebben staan.

Verwarm de oven voor op 175° C.
Vet een springvorm van 28 cm in met boter en leg bakpapier op de bodem.

Voeg de iets afgekoelde, gesmolten chocoladesaus toe 
aan de schuimig geklopte eieren en roer stevig door.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout en roer dit tot slot door het beslag.
Je mag het ook even mixen, maar dat hoeft niet.
Schenk het beslag
 in de springvorm en schuif de taart in de voorverwarmde oven.
Bak de taart in 50 minuten gaar.
Prik een naald in de taart en kijk of deze er droog uitkomt. Bak eventueel 
wat langer tot de taart goed gaar is. Laat afkoelen in een geopende oven.

Maak ondertussen de topping, smelt hiervoor weer de chocolade met de boter au-bain-marie.
Roer er de poedersuiker door als dit gesmolten is en 
bestrijk de bovenkant van de taart met deze topping. Laat gerust wat chocolade strepen zien, 
het hoeft niet glad......
Is de topping te droog, voeg dan één of twee eetlepels water toe tot een fonkelend
bruine chocotopping!

Versier de taart naar keuze. 
Werk bijvoorbeeld af met chocolade, zilver decoraties, slagroom, noten of vers fruit.
Ik vind zilver altijd erg mooi staan bij het donkere van de chocolade. 
Tja, wat staat en smaakt er nu niet lekker bij chocola?

Het is in ieder geval een heerlijke taart geworden voor de echte
choc-aholic! 

Soms heb je geen reden nodig om van zo'n lekkere taart te genieten!
Of breek je er zelfs je goede voornemens voor ;)