zaterdag 15 december 2018

Fruitleer van peer

Wat ben ik een bofferd!! Toen ik laatst bij fruitteler Biem kwam, de fruitteler die ooit bevriend was met m'n broer (èn elke keer vergeet ik te vragen met welke broer eigenlijk), wilde ik mijn voorraad appels en peren aanvullen. Ik betaalde maar één kistje appels en kreeg zomaar twee kisten heerlijke peren mee. Gratis, omdat ze te snel rijpen. En het zijn die heerlijk sappige Doyenne du Comice. In de supermarkt kosten ze in de aanbieding een euro de kilo. En nu kreeg ik ze bij een kistje appels cadeau.....
Handig hoor, je fruit kopen bij een teler die je kent. 
  • híj krijgt een eerlijke prijs
  • er zijn geen extra transportkosten
  • er zijn geen plastic verpakkingen nodig 
  • je krijgt fruit veel voordeliger.... 
                           
                        een win-win situatie!! 
Tip: zoek een fruitteler of landbouwer bij jou in de buurt en wordt vrienden met hem of haar :)

Maar wat doe ik vervolgens met die kilo's rijpe peren?
We aten ze natuurlijk op. Ik bakte twee taarten en toen was er nog heel veel peer over.


En ik bedacht om er fruitleer van te maken.
Wat fruitleer is?
Een soort snoepgoed van gedroogd fruit. Het is niet veel werk om klaar te maken, het moet wel urenlang drogen. Het wordt super lekker.
Zoet, zonder toegevoegde suikers en een beetje chewy. 
Hoewel ik een droogoventje heb, kan iedereen met een oven het ook klaarmaken.
Wil je echter vaker fruit, kruiden, bouillonpoeder of bijvoorbeeld paddenstoelen drogen, dan is het een aanrader om een droogkastje te kopen. Ik weet van mensen die het ook gebruiken om er hondenvoer (kluifjes geloof ik) in te drogen, yoghurt in te maken of toastjes van oud brood. En natuurlijk kan er nog veel meer....
Ik ben reuze blij met mijn droogkastje. 
Hier zie je 'm in gebruik met het fruitleer van de peren. Onderin zit een motortje wat verwarmde lucht omhoog blaast en laat circuleren, zodat de inhoud langzaam, op lage temperatuur droogt.

Hoe maakte ik fruitleer?

Fruitleer van peer

Ingrediënten:
          variatie 1
  • 4 peren
  • 4 appels
       variatie  2
  • 2 peren
  • 2 bananen
  • 2 sinaasappels
Hoe maak ik het klaar:
Voor variatie één: schil de appels en peren en snijd ze in kleine blokjes. Doe de appel- en perenblokjes bij elkaar in een mengkom en mix met een staafmixer tot een gladde, dunne fruitsaus.
Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Je kunt ook een blender of keukenmachine gebruiken.
Verdeel deze fruitsaus over speciale vellen voor de droogoven.
Je kunt ook bakpapier gebruiken, al is dat wat minder sterk.
Zorg dat het gelijkmatig verdeeld is en maak het ook niet te dun.


Zet de droogoven aan op 60 graden.
En dan.... wachten maar.

Voor variatie twee maak je het fruit ook schoon: snijd de peren in blokjes, de banaan in plakjes en de sinaasappels kun je het beste uitpersen. Als je de sinaasappels in stukjes gebruikt, moet je namelijk alle witte velletjes verwijderen, anders krijg je een bittere smaak. 
Ik kreeg een déjà vu toen ik het fruit mixte.... het lijkt erg op de babyhapjes die ik vroeger maakte.
Verdeel ook deze fruitsaus over de vellen en platen van de droogoven.

Doordat je op lage temperatuur droogt blijven mineralen, B-vitamines en vezels bewaard. 

Na acht tot tien uur - voel en kijk regelmatig even - is de fruitsaus ingedroogd tot een donkergekleurde, beetje leerachtige (vandaar fruitleer!) plak. Het mag nog wat chewy en sticky aanvoelen.


Haal het van het folie of bakpapier af, knip eventueel de randen bij en rol op.
Bewaar het fruitleer, dat eerlijke, gezonde, pure snoepgoed, op een droge, donkere, afgesloten plek.

Ik maakte eerder al fruitleer van een overvloedige aardbeienoogst in de zomer.
Hoe ik dat deed beschrijf ik hier.
En toen ik eens kilo's lychees kreeg, maakte ik er ook fruitleer van. Zie hier.

Hoewel er geen suikers zijn toegevoegd, proeft het fruitleer heel zoet. Het vocht in de vruchten is verdwenen en de suikers zijn in geconcentreerde vorm overgebleven.

Tijdens deze drukke en niet altijd gezonde feestdagen, is dit pure, gezonde snoepgoed geen verkeerd idee.
En anders maak je het alvast met goede voornemens in je achterhoofd voor het nieuwe jaar!
Want ingedroogd is fruitleer maandenlang houdbaar. 

Laat je het me eens zien en horen als je ook fruitleer hebt gemaakt?!
Wat is jouw favoriete fruitleerrecept?