dinsdag 28 januari 2020

Tofu-hachee met rode kool uit de oven

Van verschillende recepten maakte ik één geheel in deze ovenschotel met rode kool. 
Het is lekker vegetarisch comfortfood geworden.

Deze keer moet je er wel wat tijd voor uittrekken, sterker nog...  ik begon de avond ervoor al. 
Maar af en toe, op een vrije dag wanneer het buiten toch regent, is het fijn om extra tijd aan het eten te besteden. Bovendien wordt het thuis nog behaaglijker, met geuren die vanuit de keuken het huis doortrekken.
En die lange bereidingstijd..... ik verzeker je, dat proef je er ook van af.


Ovenschotel met vegetarische hachee en rode kool

                    voor 4-6 personen
Ingrediënten:

      voor de hachee
  • 500 g tofu
       marinade
  • 1/2 dl appelazijn
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 2 jeneverbessen
  • 1 takje tijm
  • 1/2 tl gemberpoeder
       en verder
  • 2 uien
  • 30 g boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/2 el appelstroop
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 3 el tamari (Japanse zoute ketjap)

    Voor de puree
  • 1200 g bio aardappelen
  • zeezout
  • 2 dl ongezoete sojamelk (sojaroom mag ook)
  • 250 g belegen kaas
  • 1 tl kruidnagelpoeder

    Voor de rode kool
  • 1 kleine, rode ui
  • 500 g rode kool  (halve kool)
  • 30 g boter
  • 2 + 1 el zonnebloemolie
  • 2 el cranberriesap of siroop
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 appels
  • zeezout
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Begin met het voorbereiden van de vegetarische tofuhachee. Snijd de dag ervoor de tofu in blokjes en zet ze een paar uur of een nachtje in de vriezer.
Maak de marinade van de appelazijn, een halve dl water, het laurierblaadje, de kruidnagel, het gemberpoeder en de jeneverbessen. Ris de blaadjes van de verse of gedroogde tijm en voeg toe. 

Schep voorzichtig door de net ontdooide blokjes tofu. Laat de blokjes zo'n 8 uur marineren, langer mag ook.
Je kunt in plaats van tofu ook seitan gebruiken.
Na deze lange voorbereiding verwarm je de boter en zonnebloemolie in een braadpan of hapjespan. Haal de tofu uit de marinade en bak ze in 10 minuten op hoog vuur krokant. Blijf erbij en schep regelmatig om. Snipper de twee uien, voeg ze toe en bak ze even mee. Zeef de marinade en voeg deze toe, samen met de appelstroop en de verkruimelde ontbijtkoek. 
Schep voorzichtig door elkaar. Doordat je de tofu van tevoren hebt ingevroren, is de structuur steviger geworden, zodat de blokjes niet uit elkaar vallen als je ze omschept. Doe een deksel op de pan en laat de vegetarische hachee een uur op heel laag vuur sudderen. Je huis gaat er heerlijk van ruiken.....
Zet op het eind het vuur weer even hoog en blus het tofumengsel af met de tamari. Je kunt ook zoute ketjap gebruiken.

Maak ondertussen de aardappelpuree. Schil de aardappelen, snijd ze in twee of drie stukken en zet op het vuur. Giet ze af wanneer ze gaar zijn - na ongeveer 20 minuten  - en stamp ze met een pureestamper fijn. Roer de melk erdoor tot een gladde puree ontstaat. In plaats van de sojamelk kun je ook sojaroom gebruiken. Rasp ondertussen de kaas en roer hier het kruidnagelpoeder doorheen. Als je misgrijpt, zoals mij gebeurde, kun je ook hele kruidnagels fijnmaken in een vijzel. Meng 100 gram van de op smaak gebrachte kaas door de aardappelpuree en bewaar de rest.

Snipper de rode ui en snijd de rode kool fijn. Verhit in een andere braadpan de boter en 2 eetlepels zonnebloemolie. Fruit het uitje 1 minuut. Roer de rode kool en het cranberriesap erdoor.  Wil je het spannend maken, neem dan eens crème de cassis om erdoor heen te mengen. Een ouderwets drankje, die alleen een grotere slijter nog verkoopt. Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes en leg ze op de kool. Schenk er 1,5 dl water bij, leg het deksel op de pan en smoor de rode kool ongeveer 5 minuten. Schil ondertussen de appels, snijd ze in stukjes en roer die door de kool. Laat het koolmengsel nog 5 minuten smoren. Breng daarna op smaak met versgemalen zeezout en peper. Bevat de kool nog erg veel vocht, laat het dan op wat hoger vuur even inkoken. Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagels.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in met de laatste lepel olie. Verdeel de kool in de ovenschaal, schep de vegetarische hachee erop en bedek het geheel met de aardappelpuree.  Strijk de aardappelpuree glad met de bolle kant van een lepel. Strooi de rest van de kruidige kaas erover heen en zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. 
Laat het gerecht in 20 minuten door en door warm worden en de bovenkant een lichtbruin korstje krijgen.
Laat even afkoelen en verbrand niet je mond, zoals ik deed... :(

Laat het je goed smaken en verwarmen....