maandag 23 oktober 2023

Piccalilly

 Aan het eind van het tuinseizoen, heb ik altijd verschillende groenten over waar net 
geen maaltijd van gemaakt kan worden. Vaak stop ik ze in mijn oogstsoep, 
soms maak ik er een heerlijke curry van met kikkererwten.
Dit jaar maak ik er picallilly van, wat al lang op mijn to-do-lijstje stond.
Niet dat ik piccalilly vroeger zo lekker vond... ik kan me eigenlijk niet eens heugen 
wanneer en hoe ik het at... maar het is zó leuk om nieuwe dingen uit te proberen en groentes
 op een andere manier te bewaren.
Piccalilly dus! Een mooi woord voor een woordspelletjes of dictee èn een groentemengsel
 in mosterdsaus afkomstig uit Engeland, waar het geserveerd wordt bij 
bonen, stamppot of brood. Engeland had koloniën in India, waar de kurkuma en kerrie, 
verantwoordelijk voor de gele kleur, vandaan komen. 
Eet jij wel eens piccalilly? Nou... ik deze winter wel.


Piccalilly

     voor 5 potjes


Ingrediënten:
  • 1 kg groente, schoongemaakt gewicht
  • 900 ml bio natuurazijn
  • 200 ml water
  • 50 g suiker
  • 1 tl zeezout
  • 2 laurierblaadjes
  • 25 g mosterdpoeder
  • 10 g kerrie, 2 t.l.
  • 5 g kurkuma, 1 t.l.
  • 40 g bloem


Hoe maak ik het klaar:
In dit recept kun je allerlei soorten stevige groente verwerken. Ik gebruikte snijbonen, pompoen, komkommer,
 koolrabi, ui, wortel en muismeloentjes. Kijk wat er in jouw tuin groeit 
of in je koelkast ligt. En maak hier een heerlijke mix van. Oudste dochter merkte 
tijdens het snijden al op dat het zo lekker naar verse groente ruikt. 
Snijd de groente na het wassen in kleine stukken.
Breng in een ruime pan 700 ml azijn met het water, het suiker en het zeezout aan de kook en 
voeg de laurierblaadjes toe.
Als het mengsel kookt voeg je de groente toe. Kook deze zachtjes 8 minuten.
Maak ondertussen het specerijenmengsel en meng dit met de bloem. 
Roer er de overgebleven azijn door tot een glad papje.
Voeg dit papje toe aan het groentemengsel 
in een dun straaltje onder goed roeren.
Breng weer aan de kook en laat onder voortdurend roeren 5 minuten verwarmen 
tot een gebonden groentesaus.
Zorg dat er goed schoongemaakte, met sodawater uitgekookte potjes klaar staan en
 spoel die vlak voor gebruik nog even om met heet water. Schep de groente uit de saus 
in de potjes en vul daarna af met de nog vloeibare saus. 
Bij het afkoelen wordt de saus nog een stuk dikker.
Let op dat de potjes vacuüm trekken, het deksel trekt naar beneden en kun je niet meer indrukken.

Laat de piccalilly minstens een maand staan, zodat de smaken goed op elkaar in gewerkt zijn 
voordat je 'm gaat proeven.
Daarom is dit recpt een beetje spannend... ik heb het nog niet geproefd.
De geur was scherp wat de reden was dat ik er nog ietsjepietsje suiker aan toevoegde.
De smaak update komt er over een maand aan. Heb jij ook een mix aan groentes liggen?
Dan kun je met dit recept alvast je eigen piccalilly maken!

Waar ga jij piccalilly bij serveren?