zondag 21 februari 2016

Visitekaartjes maken

Vanmorgen werd ik getriggerd door een spreuk die ik las uit Prediker.

"Iets afmaken is beter dan met iets beginnen! Geduld is beter dan trots!"

Wauw. Echt iets voor mij....
Ik zag wat kaartjes liggen; die lagen alweer een paar weken in het zicht te wachten. Het was mijn idee om er 'visitekaartjes' van te maken voor mijn blog. Om ook op de ouderwetse manier  bekendheid te geven aan deze blog.
Dat kan uitkomen als iemand hier lekker heeft gegeten,  of als ik onderweg naar de tuin loop, of op het schoolplein er even over klets. ...
Zoiets dus....
En vandaag maakte ik dus de kaartjes af. Ik maakte er 25.... ik kan in mijn omgeving even vooruit...
En `t was leuk om te doen. Daarom deel ik het hier even....
Je kunt natuurlijk voor van alles visitekaartjes maken. Of labels....

Ik begon met een vel papier in rechthoekige stukken te knippen.
Ik vind groen passen bij de stijl van dit blog. Groen leven met: gezonde, vega-maaltijden, groene energie gebruiken, tuinieren en groen direct vanuit de tuin op je bord!
Maar wat moet erop?
Nou, natuurlijk dit adres en de uitnodiging een kijkje te komen nemen.


Tijd om eindelijk eens mijn stempels te gebruiken.....
Op de voorkant stempel ik gewoon waar het om gaat:    b l o g


Hoekrandje met bloemetjes aan de binnenkant.

En op de achterkant een vlinder!
Leuk!
Heeft het nog iets extra's nodig?
Nee, ik ben tevreden!



Als je dit leest, heb jij me al gevonden. Dan zijn die kaartjes niet (meer) nodig voor jou. Of kom je hier juist, omdat je m'n kaartje kreeg?
In ieder geval leuk dat je hier bent. Laat eens een reactie achter..... dat vind ik super leuk. Geef het door als je goede tips of recepten hebt gevonden!

Enneh..... is die spreuk bovenaan ook iets voor jou?
Heb je nog onafgemaakte klusjes of projectjes liggen, die eigenlijk vandaag wel afgemaakt kunnen worden?



Herman, het vriendschapsbrood

Er staan weleens vaker bakjes of flesjes met vreemde inhoud op mijn aanrecht. Zoiets staat dan te trekken of te rijpen. Nu staat er al weer enige tijd een bakje, afgedekt met een doek, op mijn aanrecht. Ernaast bevindt zich een lepelstandaard met houten lepel. In het bakje bevindt zich......... een deel Herman. Ik ken het nog van vroeger. Jij ook? Herman, het vriendschapsbrood of beter gezegd de vriendschapscake.  Je krijgt een deel van iemand, roert en vermenigvuldigt een paar maal en bakt hiervan uiteindelijk een deel. Twee of drie delen geef je daarna weer door. Gezellig en knus kan je vriendin, collega of kennis ook aan het bakken gaan. En wat geef je precies door? Een beetje deeg  met zuurdesem, want dat is het, als het goed is, geworden.


Als je echter moet wachten tot je een deel van Herman
krijgt, weet je nooit wanneer.....

Ik maak de starter gewoon zelf! Ik weet dan ook precies wat er in zit: biologische tarwemeel, sojamelk en rietsuiker. Is het  moeilijk? Nee hoor,  het kost alleen tijd èn....... nog wat meer tijd.





Hoe start je (het zuurdesem voor) Herman op:
Neem
125 g volkoren tarwemeel (of roggemeel)
200 g rietsuiker 
2 dl (soja)melk
en roer dit door elkaar.
Gebruik een houten lepel.
Dek het niet luchtdicht af. Met een theedoek kan het blijven 'ademen'. Zet hem weg op kamertemperatuur. Zo'n 20-25 graden is prima!

Bij het maken van een zuurdesemstarter voor brood, begin je met alleen (rogge)meel en water.

Het roeren is belangrijk om lucht in het deeg te krijgen. De enzymen/micro-organismen die nodig zijn voor het ontstaan van een desem zijn van nature al aanwezig in meel (en in mindere mate in bloem) en zitten ook op onszelf en in de lucht om ons heen.
Deze micro-organismen zitten vooral in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van volkoren meel

Hiernaast zie je zo'n deeg met veel luchtbelletjes. Het gistingsproces is begonnen. Het deeg zal nu ook gaan rijzen.
En je gaat het deeg voeden. (Vele malen leuker dan een Furby, of wat er tegenwoordig 'in' is)
Toen ik het deeg in hetzelfde bakje had gevoed en het begon te rijzen, gebeurde er dit:
 
Het was 'de pan' uit gerezen.
Zorg voor een grote maat kom.....

Ik heb de eerste dagen wat minder consequent geroerd, waardoor het gistingsproces wat langzamer op gang kwam. Ik besloot er gewoon de tijd voor te nemen en heb er bijna drie weken over gedaan. Dit kan sneller, maar houd zelf het gistingsproces goed in de gaten.
Daarna begon ik met het voeden van Herman, zoals hieronder beschreven staat.
Dit is de printversie. Gebruik hem gerust....

Herman
vriendschapscake

Dag 1:
Vandaag heb je Herman (het deeg) gekregen

Dag 2 en 3:
Roer Herman een aantal malen per dag goed door met een houten lepel

Dag 4:
Herman heeft honger. Voedt hem daarom met:
125 gram bloem, 200 gram suiker en 200 ml melk

Dag 5, 6, 7 en 8:
Roer Herman opnieuw een aantal malen per dag om met een houten lepel

Dag 9:
Herman heeft weer honger; het is tevreden als je hem hetzelfde geeft als op dag 4.
Hierna kan Herman zich verdelen, maak 4 porties en verdeel die over 4 bakjes.
Drie Hermandelen geef je door aan je vrienden, 1 Herman houd je zelf.

Dag 10:
Voedt Herman voor de laatste keer deze dag.
Geef hem:
50 ml olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 tl. Bakpoeder
2 tl. Kaneel
200 gram noten en/of rozijnen
1 grote appel in stukjes

Meng het deeg goed door elkaar.
Vet een cakeblik in en besprenkel het met kristalsuiker
Doe het deeg in het cakeblik.
Zet Herman in de oven op 170 graden  en bak hem in 90 minuten gaar.
Herman is vermenigvuldigt en klaar om opgegeten te worden.  Eet smakelijk!
(arme Herman, dit is zijn einde.......snik)
www.tamarkookt.blogspot.nl

Zo gaat Herman de oven in........

En zo komt 'ie de oven uit. Flink gerezen, dankzij de desem!

En rijk gevuld. Het is bepaald geen ouderwetse desembroodsmaak....
De noten die ik in de herfst verzamelde: walnoten en hazelnoten, zitten er ook lekker in verwerkt.
 
 
Hmmmm...... Heerlijk!
Ik bakte Herman donderdagmiddag en was zo naïef te denken dat ik er wel tot en met zondag mee kon doen. Maar nee hoor! Hij was dezelfde dag nog op. Oké, er kwam iemand onverwacht op de thee en die zei ook geen 'nee' na die heerlijke geur van vers gebakken Herman in de neus....
Maar het ging deze keer wel héél erg snel!

De delen Herman was ik overigens ook snel kwijt, nadat ik ze uitdeelde aan de ouders van de peutertjes van 'Jip en Janneke' waar ik afscheid nam.
Een afscheidscadeautje met 'huiswerk'.

Overigens kun je Herman, ongebakken (het zuurdesemdeeg dus) ook invriezen, als het niet uitkomt om hem meteen te gebruiken.
Ik heb het niet zelf gedaan, maar hoor het nog terug van iemand die dit uitprobeert.

Omdat ik nu alles uitgedeeld heb, ga ik hem nóg een keer opstarten.

Misschien zo plannen dat hij met Pasen gebakken kan worden?!