zaterdag 26 december 2020

Kersttulband met vruchten in rum

Een beetje last minute besloot ik een kersttulband te bakken!
En daar hoort een rijke vulling in van vruchtjes en specerijen.
Ik las een recept met gedroogde vruchten die eerst een aantal uren in rum geweekt moeten worden en 
ik dacht aan mijn zelf gedroogde vijgen en pruimen,
 maar toen ik vanmorgen wakker werd, plopte een ander idee op. 
In de zomer maakte ik een rumtopf  (klik) en ook de buren - met wie ik regelmatig ideeën uitwissel - 
vulden hun rumtopf. De bedoeling is dat je het drankje drinkt na het kerstdiner, maar de vruchtjes.....
 "uh... die gebruik je eigenlijk niet", mompelde buurvrouw een beetje beschaamd. 
"Of ik ze dan niet wilde hebben om er iets mee te doen?"
Tja....  inmiddels staan niet alleen mijn eigen vruchten van de rumtopf te wachten op een bestemming,
 maar ook twee potten van de buren. 
En gedroogde vruchten in rum kunnen voor deze tulband makkelijk vervangen worden door de rumtopfvruchten, die we in de zomer zelf geoogst en verwerkt hebben....
Tenminste, met dát idee werd ik deze ochtend wakker!
Zó gedacht, zó  gedaan!
Ik bakte een kersttulband vol rumtopfvruchtjes.
En deze mooierd was het resultaat!

Ik deel het idee wat laat, maar natuurlijk smaakt deze tulband ook lekker na Kerst.


Kersttulband met vruchten 



Ingrediënten: 
  • 200 g rumtopfvruchten of 150 g gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, vijgen) een nacht in 100 ml rum geweekt
  • 180 g bloem
  • 180 g volkoren meel
  • 2 el bakpoeder
  • snufje versgemalen zout
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 1 bio sinaasappel
  • 375 g roomboter
  • 150 g rietsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 5 grote eieren
      voor de glazuur
  • 100 g poedersuiker
  • 1 el sojaroom


Hoe maak ik het klaar:
Weeg het meel en bakpoeder af en zeef het voor een extra luchtig resultaat. Voeg de specerijen en het zout toe en roer door elkaar. 
Was de sinaasappel en rasp de schil op een fijne rasp, de sinaasappel zelf gebruik je in dit recept niet.
Verwarm de oven voor op 170° C. 
Doe de boter in een beslagkom en voeg suiker en vanillesuiker toe. Mix de boter met de suiker tot een smeuïge massa. Voeg er dan één voor één de eieren aan toe. Mix goed en voeg het volgende ei pas toe als het andere is opgenomen. 
Schep dan een lepel van het meel-specerijenmengsel erdoor en mix dit er door. Ga door tot al het meel in het beslag verwerkt is. 
Neem de rumtopfvruchten of de in rum geweekte vruchten en snijd ze eventueel wat kleiner. 
Roer ze door het cakebeslag en voeg ook het sinaasappelrasp toe.
Vermeng goed.
Vet een tulbandvorm in met wat boter of olie.
Schep het beslag in de vorm en schuif in de voorverwarmde oven.
Bak de tulband in 1 uur gaar en goudbruin.
Controleer de gaarheid door met een prikker in de cake te steken. Deze moet er droog uitkomen.
Laat de tulband afkoelen in de oven met de deur open.

Verwijder de vorm.....
Snijd eventueel de onderkant bij zodat de tulband recht staat.
Bestrooi met wat poedersuiker.
Voor een feestelijke tulband, bedruip je de tulband met glazuur.
Doe de poedersuiker in een kom en roer de room er stevig doorheen.
Je kunt ook water of melk gebruiken. 
Is het glazuur te dik, voeg wat extra vocht toe, is het glazuur te dun, voeg dan meer poedersuiker toe.
Je kunt enkele druppels rode kleurstof toevoegen voor een  kerstig-rode look.
Met enkel poedersuiker ziet de tulband er ook al mooi uit.
Dit is het resultaat met glazuur.
Loopt het water je al in de mond?!


Snijd in plakken en serveer.
Met de hoeveelheid rumtopfvruchtjes die nog in mijn kelder staan,
 verwacht ik deze tulband nog vaak te bakken deze winter.
Want lekker dat 'ie is!