dinsdag 11 januari 2022

Soep van Topinamboer

Klinkt chique, hè?! Topinamboer is de naam die ik nog niet eerder voor een gerecht gebruikte, 
de groente met deze naam - die uit mijn tuin komt - des te meer. 
Andere namen zijn aardpeer, Jerusalem artisjok of knolzonnebloem. 
Het is even graven en dan vind je de aromatische knolletjes net onder de grond, 
daar waar in de nazomer vrolijke, gele mini zonnebloempjes groeiden. 
Topinamboer is de naam die in vroegere kookboeken werd gebruikt, voor deze vergeten groente...

Maar de soep die ik dit keer maakte, smaakte zó bijzonder dat het ook een bijzondere naam verdient.

Het heerlijke breekbrood wat ik gisteren deelde, at ik 's avonds bij deze winterse maaltijdsoep; 
een goede aanvulling op het rijtje van soepen met wintergroente.
Niet alleen voor het zicht, maar ook voor de goede combi verzon ik drie soorten toppings bij deze soep.
Mooi, lekker en gezond! En dat kunnen we elke dag wel gebruiken, toch?!


Soep van Topinamboer

         voor 6 personen


Ingrediënten:
  • 1 kg aardpeer of topinamboer
  • 4 el goede olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 aardappels
  • 1,5 liter groentebouillon van blokjes, pasta of poeder
  • 100 ml sojaroom
  • 2 dunne preitjes
  •    toppings
  • 100 g champignons
  • citroensap
  • versgemalen zeezout
  • alfalfa
  • wat overgebleven preiringetjes


Hoe maak ik het klaar:
Maak de aardperen goed schoon, ook tussen de verschillende uitstekende knolletjes. Snijd de aardperen in grove stukken. Schillen is niet nodig, tenzij je een echt sneeuwwitte soep wilt. 
Pel de knoflook en snijd in plakjes. Verhit de olie in een ruime soeppan en verhit hierin heel even de knoflook op middelhoog vuur. Voeg de stukken aardpeer toe en roerbak twee minuten. Snijd ondertussen de aardappels in even grote stukken en bak ook deze twee minuten mee.
Voeg vervolgens de groentebouillon toe en kook de soep in 10 minuten gaar. 

Was de prei grondig en snijd in dunne ringetjes. Bewaar een deel van de ringetjes voor de topping, voeg de rest toe aan de soep. 

Veeg de champignons schoon, snijd in kwarten en bak deze op hoog vuur bruin en tot er geen vocht meer uit wegloopt. Strooi er wat zeezout over en blus af met een scheutje citroensap. Roer dit goed door de champignons en zet dan het vuur uit. 
Bewaar de champignons in een schaaltje.

Kook nog even door en pureer de soep dan met een staafmixer tot een gladde, romige soep.
Voeg de sojaroom toe en warm door.
Zet drie schaaltjes met de toppings op tafel: 
een schaaltje met alfalfa, de gebakken champignons en de rauwe preiringetjes.
Serveer de soep goed warm.
Aan tafel neemt ieder een topping naar keuze, of twee, of drie....
Serveren met brood en smeersel naar keuze....

Bij de eerste hap weet je niet wat je overkomt: deze soep is zó smaakvol, zó lekker!
Geniet ervan!
Deze soep is prima te bewaren om in te vriezen of voor een verwarmende kom soep bij de lunch.
Ze wordt wat dikker wanneer ze staat, voeg wat extra water toe tijdens het opwarmen.

Wil je meer recepten met topinamboer?
Kijk op mijn pagina   groenten-uit-de-tuin-recepten  bij de A van aardpeer ;)
Tot slot een vrolijke bloemengroet van de bloeiende Topinamboer....
dat waren andere tijden, maar we weten dat die weer terugkomen!