woensdag 29 juni 2022

Notenport

Weet jij een walnotenboom te staan?
Deze periode van het jaar is dé tijd om groene oftewel onrijpe walnoten te plukken.
En waarom je dát zou doen?
Omdat je er zoveel lekkers van kunt maken, zoals bijvoorbeeld deze notenport!
Een heerlijke drank met een bijzonder aroma.
De goede tijd om groene walnoten te plukken is eind juni tot begin juli.
Het ligt eraan hoe het voorjaar geweest is: koud of juist al vroeg warm.
Je kunt de noten testen met een speld of naald.
Kun je de naald er zó doorheen steken, dan is de noot goed om te gebruiken.
De nootvorming - het vormen van de harde schil om de noot - is nog niet op gang gekomen.
Het schilletje is nog zo zacht dat de walnoot zijn kruidig harsige smaak aan de port  kan 
afgeven. 
Noten zijn heel gezond, maar de groene noten bevatten  nog meer goede stoffen.
Zo bevatten ze heel veel vitamine C en helpen ze bijvoorbeeld bij bloedarmoede.
Ook zitten er veel eiwitten  en onverzadigde vetzuren in de groene noot.
Op je gezondheid dan maar?!
Zo snel gaat het nu ook weer niet.
Nog even wachten.....laten we bij het begin beginnen.


Het is alweer vier jaar geleden dat ik samen met Annelies voor het eerst
 notenwijn of notenport maakte.
Toen ik afgelopen week drie nog jonge walnotenbomen op rij spotte, kon ik het niet laten....

ik moest er een paar foto's van maken en ik moest een paar groene, onrijpe walnoten plukken.
En zo besloot ik dit jaar opnieuw deze notenport te maken. 
Ik ben niet echt een portdrinker, maar deze zelfgemaakte port is heel lekker!

Annelies had een recept uit een kookboek van haar Franse oma....
En hoewel mijn Frans belabberd is, deel ik 'm hier.
Je hebt weinig ingrediënten nodig, het recept is niet moeilijk,
maar de wachttijd is lang.
 
Let's start....
Zoek één of meer walnotenbomen en pluk de groene noten.
Neem voor je wildplukavontuur een keukentrapje mee, want notenbomen zijn hoog.
Test met een speld of er nog geen nootvorming is opgetreden.

Wil je in oktober nog walnoten rapen, laat dan nog genoeg hangen.
Voor mijn  recept heb je 20 groene walnoten nodig.




Notenport

   voor 3 tot 3,5 liter


Ingrediënten:
  • 20 groene walnoten 
  • 1/2 l wodka of l'eau de vie
  • 2,5 l goedkope rode wijn
  • 1 vanillestokje
  • 500 g rietsuiker
     verder nodig:
  • keukenhandschoenen
  • grote fles met ruime hals


Hoe maak ik het klaar:
Maak een grote fles goed schoon met water en eventueel wat sulfietpoeder.
Neem de groene noten met zachte pel. Om de smaak optimaal te kunnen afgeven snijden we ze in vieren. Gebruik bij dit klusje handschoenen, want de noten kleuren je handen zwart. In de  Middeleeuwen werd er van dit sap inkt gemaakt en om je haar mooi bruin te kleuren, kun je een aftreksel van deze groene noten nemen en als spoelmiddel gebruiken.
Maar om niet dagenlang zwarte vingers te houden.... ;)
Doe de noten in een grote fles.
Het beste is om 'l eau de vin te gebruiken, maar die is in Nederland niet te krijgen. 
Als alternatief gebruik ik wodka, met bijna hetzelfde alcoholpercentage
en een neutrale smaak.
Schenk de sterke drank en de wijn bij de noten.
De wijn hoeft geen topwijn te zijn, dat is zelfs zonde.
Mijn zelfgemaakte wijn is eindelijk op, dus kroop ik op mijn knieën door de supermarkt
op zoek naar de goedkoopste wijn....
Neem het (Bourbon) vanillestokje, snijd open en voeg toe aan de drank.
Je kunt het ook weglaten of vervangen door steranijs.


Dek de fles af en zet op een warme plek, maar niet in direct zonlicht.
Laat de fles 40 dagen staan en schud regelmatig.
Voeg dan de suiker toe... schud nu elke dag een paar keer.
Na een week is de suiker als het goed is opgelost.

Zeef de noten en het vanillestokje uit de port.
Schenk de notenport in goed schoongemaakte flessen.

Laat de notenport nog 4 maanden in de flessen rusten.
Tip: noteer in je agenda wanneer je je eerste glaasje kunt drinken.
Ik verzeker je: het wachten is de moeite waard!
En dan eindelijk.... op je gezondheid!!

Geniet!