dinsdag 14 april 2020

Volkorenbrood met pitjes

Sommige skills -zoals brood bakken -  moet je je gewoon eigen maken.
Voor speciale gelegenheden of in tijden van crisis is het reuze handig om hierop terug te kunnen vallen.
Maar ik heb groot respect voor de echte thuisbakkers: elke dag je gezin voorzien van
 zelfgebakken brood..... dát doe ik ze niet na.
Toch was in de periode dat Nederland aan het hamsteren sloeg juist de bloem en het gist 
wekenlang uitverkocht in de supermarkten....

In deze periode van thuisonderwijs is het namelijk heel gezellig en handig om brood te bakken.
  1.  Ik heb genoeg eters tijdens de lunch: één brood gaat fluks in één keer op
  2.  Niets ruikt lekkerder in huis dan versgebakken brood. Dat deze geur niet in een spuitflesje gevangen is, komt alleen doordat mensen dan de hele dag door zó hongerig blijven ;)
  3. Brood kneden, laten rijzen, weer kneden, weer rijzen, bakken.... het gaat makkelijk tussen de bedrijven door als je toch thuis bent. Het is wat lastiger als ik eerst naar school moet en allerlei andere afspraken buiten de deur heb.

Dus: mijn zelfgebakken brood met pitjes! 
Onverwacht lukte mijn zelfgebakken brood ongelooflijk goed en viel het erg in de smaak. 
Maar vooral voor mezelf schrijf ik het recept hier neer.
Want..... ik googlede een paar recepten en bedacht om een combi te maken van twee  broodrecepten
 en hup..... ik begon. Je weet hoe dat gaat.
Vervolgens logt jongste dochter met haar schoolwerk in, precies bij de pagina met mijn recepten
en kan ikhet niet meer terugvinden.
Iets met juiste zoekwoorden enzo....
Dus toen moest ik verder op m'n gevoel. Laat dat me nu niet in de steek hebben gelaten!



Volkorenbrood met pitjes 

                     voor 1 brood

Ingrediënten:
  • 400 g tarwemeel volkoren
  • 150 g roggemeel
  • 25 g verse gist of 10 g gedroogde gist
  • 375 ml warm water
  • 25 g zachte roomboter
  • 5 g zeezout
            optioneel
  • 30 g lijnzaad 
  • 20 g sesamzaad
  • 20 g haverzemelen of tarwezemelen
  • 30 g zonnebloempitten en 20 g om te bestrooien

Hoe maak ik het klaar:
Allereerst: begin op tijd en neem de tijd!!
Wil het brood om 12 uur vers en warm uit de oven op tafel staan, dan is kwart voor 9 (begin schooltijd als alles normaal zou zijn) voor míj wel zo'n beetje de juiste starttijd!
Zorg dat de gist en de boter op kamertemperatuur zijn.
Roer met een klein deel van het water de verse gist los. Vermeng het meel met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe.
Gebruik je gedroogde gist, roer dit dan gewoon door het meel voordat je het water toevoegt.
Roer vanuit het midden en voeg dan in scheutjes langzaam het overige water toe.
Het deeg werd bij mij behoorlijk plakkerig. Nu mag brooddeeg niet droog zijn, maar ik moest wat extra meel toevoegen om het deeg weer van mijn handen af te krijgen. Je kunt op het laatst ook wat minder water toevoegen.
Roer de gesmolten roomboter door het deeg. Je kunt dit ook weglaten.
Begin met kneden. 
Doe dit minstens 10 minuten. Let er  op dat je voornamelijk trekt en duwt, zodat je het deeg oprekt, er lucht in komt en de gluten worden uitgerekt.
Zet het deeg op een warme plaats - een goed opgestookte houtkachel of een warme kas op 
het zuiden ;) is hiervoor ideaal - met een doek erover die met heet water is doordrenkt. 
Vocht is essentieel bij het bakken van brood.
Laat het deeg een uur tot 75 minuten rijzen.
Bij mij is het goed gerezen :)!

Vlnr: zonnebloempitjes, tarwezemelen, lijnzaad, sesamzaad.
Na deze eerste rijs voeg je de pitjes en zaadjes aan het deeg toe die je lekker vindt. 
Ik pakte gewoon wat ik in mijn voorraadkast vond. Sesamzaad vind ik vaak overheersend 
van smaak en niet zo lekker, dus nam ik daar wat minder van.
Kies naar eigen smaak of laat het helemaal weg.


Kneed opnieuw flink door en zorg dat de vulling goed verdeeld in het deeg zit. 
Kneed minstens vijf minuten en laat het voor de tweede keer rijzen. 
Deze rijs duurt zo'n 75 minuten.
Kneed het deeg nog een keer licht door en verdeel het in een broodblik als je een busbrood wilt, 
of vorm het brood rond of langwerpig op een bakblik, voor een vloerbrood.
 Ik verdeelde extra zonnebloempitten over de bovenkant en maakte 
een kruisvormige inkeping voor een mooi effect.
Laat het brood, met de natgemaakte theedoek nog een keer 15 minuten rijzen.
Warm ondertussen de oven voor op 225 graden.

Zet er een schaaltje of schotel in met water.
Is het brooddeeg in de vorm weer gerezen, bestrooi met een lepel bloem 
voor een rustiek effecten zet het snel in de hete oven.

 Bak het brood af in ongeveer 20 minuten.
Haal dan de schaal met water weg en bak nog 5 minuten.
By the way..... wat ben ik blij met mijn nieuwe oven!
 Klop op de bovenkant van het brood en voel of de korst hard is en het brood hol klinkt. 
Als het goed is, laat het brood vanzelf  los van de bakvorm. 
Laat het een klein beetje afkoelen.
Ik vind dit brood prima gelukt, maar mijn lieve thuisblijfkinderen vonden het niet eens lekker.
Vol ondeugd zei jongste dochter: het is niet lekker, maar echt verrukkelijk!!
Oftewel... mam, dit mag je vaker bakken!
Maar ik ga er niet elke dag aan beginnen, hoor.
Mij te veel werk en het is vervolgens binnen 20 minuten schoon op.