donderdag 24 februari 2022

Amandelmelk

Je kent het vast wel en hebt 'm misschien al eens geproefd: amandelmelk!
Wist je ook dat je deze melk prima zelf kunt maken?
Dat doe ik al jaren en deel ik graag hier na mijn blog over: 'welke melk drink jij?!' (klik)

Wil je het correct zeggen dan moet je van zuivelvervangende of plantaardige drank spreken, 
want 'melk' is een beschermende naam die alleen gebruikt mag worden voor zuivel 
die uit de melkklieren van een zoogdier komt.  Het resultaat van deze notendrank 
laat je hart sneller kloppen en deze prachtig room-witte drank lijkt  -zonder haar ongezonde
 eigenschappen - veel op melk. Bovendien is ze goed te drinken  in plaats van zuivel.
Qua voedingsstoffen heeft amandelmelk ook heel wat te bieden.

Amandelen [Prunus Dulcis] zijn botanisch gezien vruchten en worden geoogst in augustus, 
maar zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De 'buitenkant' van de pit van deze steenvrucht 
wordt gekraakt waardoor de amandel tevoorschijn komt.
Amandelen geven veel energie en tegelijk snel een verzadigingsgevoel.
 Ze verminderen schommelingen van de bloedsuikerspiegel.
Amandelen bevatten veel eiwitten, 90% onverzadigde vetzuren, veel vitamine E, 
verschillende B-vitaminen, essentiële mineralen zoals fosfor, fluoride, foliumzuur en calcium
 en voedingsvezel.  Een gezond nootje dus, een verantwoorde snack ook.
En je kunt hier dus een prima plantaardige drank van maken!


Amandelmelk

    voor zo'n 8 dl 

Ingrediënten:
  • 150 g onbewerkte, rauwe amandelen (raw food)
  • 7,5 dl water
      verder nodig:
  • blender 
  • zeef
  • stuk kaasdoek
  • 1 liter maatkan
  • schone fles


Hoe maak ik het klaar:
Het maakt voor de melk niet uit of je amandelen met het bruine schilletje eromheen of de gepelde amandelen neemt. 
Amandelmelk wordt romig wit, ook zonder voorweken of het bruine schilletje eraf te halen. Uiteindelijk zeef je de amandelmelk toch...
Doe de amandelen en het water in de blender, sluit af en mix op de hoogste stand tot de amandelen fijngemalen zijn en een romig witte drank verkregen is. 

Bekleed het zeef met de kaasdoek en schenk de amandelmelk door de doek heen.
Vang op deze manier de amandelpulp op. Knijp de doek uit om alle melk eruit te drukken.
De prachtig witte, fijne amandelmelk schenk je over in een brandschone fles en
 kun je in de koelkast bewaren.
Deze melk blijft maximaal vijf dagen goed, hoewel het mij nooit gelukt is
 om de amandeldrank zo lang te bewaren.
Hoe kun je amandelmelk gebruiken?
Je kunt amandelmelk 'gewoon' drinken in plaats van koemelk en 
licht zoeten met een eetlepel ahornsiroop.
Je kunt deze drank mengen met bananen of aardbeien,
 zo smaakt ze heerlijk in smoothies of shakes en maakt een fruitontbijt net wat energierijker.
Amandelmelk kun je ook over cornflakes of granola geven.
Je kunt het toevoegen wanneer je anders koemelk zou gebruiken bij het koken van soepen of sausen.
 Zorg alleen dat de soep of saus niet meer kookt, anders kan de amandelmelk schiften 
omdat ze niet gehomogeniseerd is.

Ken jij nog andere toepassingen waarvoor je amandelmelk gebruikt?

Kijk ook eens bij mijn recept van een heerlijk, verkoelende amandelshake (klik)
Deze lekkere, voedzame shake drink ik als lunch op een warme zomerse dag 
wanneer ik extra energie nodig heb.

Het recept voor amandelmelk is te vervangen door andere notensoorten, 
maar daar komt nog een vervolg op. 
Amandelmelk kun je zelf kopen, maar is niet goedkoop.
Ik heb altijd een voorraad biologische, rauwe amandelen in huis, die ik per kilozak koop. 
Niet biologisch zijn amandelen goedkoper, maar je betaalt voor kwaliteit.
Waarom dan toch zelf maken?
Omdat het niet alleen leuk is, maar dat je ook precies weet wat er in gaat.

De volgende ingrediënten las ik op een literpak amandelmelk:
Amandelmelk
Ingrediënten: Water, AMANDEL (2,3%), suiker, tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellangom), emulgator (lecithinen (zonnebloem)), natuurlijk aroma, vitaminen (B2, B12, E, D2). Kan sporen van noten (geen pindanoten) bevatten.

Schrikbarend dat er zo weinig amandelen in zitten. 
Dat doen wij met deze zelfgemaakte drank dus anders! 

Nog even iets over de amandelpulp die overgebleven is, deze hoef je niet weg te gooien!

Voeg deze vezelrijke pulp toe aan een shake om wat meer 'body' en stevigheid te krijgen.

Je kunt de amandelpulp een paar dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje.
Wist je dat je de amandelpulp zelfs als vochtgevende  'zeep' onder de douche kunt gebruiken?


Ik testte het voor je uit.
Deze zachte wasemulsie heeft een licht scrubbend effect en geeft een schone, zachte huid.
Gaaf toch dat je deze koning onder de noten: de amandel op zo veel verschillende
manieren kunt gebruiken.

Geniet ervan!
En drink je plantaardige, lactosevrije drank met plezier!




Meer recepten met amandelen: