zondag 4 november 2018

Pompoen met hazelnoten en spaghetti

Wat te doen met je oude Halloweenpompoen?!
Daar weet ik wel raad mee.....

In principe zijn alle pompoenen (familie van de kalebas en de courgette) eetbaar! Niet elke pompoen is echter even geschikt of even lekker van smaak. Natuurlijk zijn de pompoenen die je bij de supermarkt koopt wel eetbaar. Bij twijfel kun je de pompoen opensnijden. Zit er (bijna) geen vruchtvlees in, dan is het een sierpompoen. Kook eventueel een stukje voor: is de smaak heel bitter, laat 'm dan staan.
Ooit, vele jaren geleden, maakte ik een bijzonder pompoengerecht klaar dat ik met Kerst wilde serveren. Ik had de pompoen gekocht bij een toko, uitgehold en er een lekkere vulling in gedaan. Mijn neef kwam speciaal bij ons eten...… ik weet het nog precies. 
Toen dit bijzondere gerecht eenmaal op tafel stond, bleek de lichtgroene pompoen zeer vreemd te smaken.... Ik weet niet meer wat we die Kerst wél hebben gegeten, maar van die pompoen durfden we geen hap te nemen.

Maar die oranje pompoen is dus zeker eetbaar. Pompoenen zijn gezond voor je, ze bevatten vitamine A en C en veel verschillende mineralen.
Uit mijn tuin heb ik ruim twintig Hokaido pompoenen geoogst dit jaar. Ideaal, want je kunt pompoenen - droog en koel - wel maanden bewaren. Je kunt van de oranje Hokaido pompoen ook de schil prima eten. Is de schil of pompoen ingesneden of beschadigd, dan is het beter om de pompoen binnen een week te eten, anders komt er rot in.

Zoek je nog een leuk recept, naast de inmiddels ook in Nederland bekende pompoensoep?


Probeer dit gerecht eens: dit zijn super herfst smaken met zowel pompoen als hazelnoten
 en een vleugje honing.....

Pompoen met hazelnoten en spaghetti

                voor 4-6 personen
Ingrediënten:
  • 800 g pompoen
  • 4 el olijfolie
  • 2 uien
  • 150 g tomatenpuree
  • 1 el honing
  • 500 g biologische volkoren spaghetti
  • 75 g gepelde hazelnoten
  • 125 g geitenkaas
  • 6 takjes peterselie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de pompoen in kleine blokjes, laat de schil gerust zitten. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui goudbruin. Roer de tomatenpuree en de honing erdoor en bak 1 minuut mee. Schep de pompoenblokjes door het uimengsel en bak ze al omscheppend 3-4 minuten. Breng op smaak met zeezout en peper. Door de peper wordt het zoete in de pompoen (en de honing) nog eens versterkt.
Leg het deksel op de pan en laat het mengsel 8 tot 10 minuten op zacht vuur koken.
Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente gaar. 
Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten knapperig. Snijd de harde of verkruimel de zachte geitenkaas en doe dit in een schaaltje.
Serveer de spaghetti met de pompoensaus. Strooi er de hazelnoten, de geitenkaas en de peterselie over.

Variatie: vervang de spaghetti eens door een andere pastasoort, zoals penne, farfalle of fusilli. 
Koop wel de volkoren variant, dan krijg je extra vezels binnen.
En vervang de geitenkaas eens door feta.



Eet smakelijk!

Tip: heb je een mooie, grote pompoen, bewaar dan de pitten. Droog ze en bewaar ze op een afgesloten, droge plek. Zaai in het voorjaar eens je eigen pompoenplant. Hóe leuk is dat?!

Om nu al naar uit te kijken......