maandag 6 mei 2019

Andijvie-kerriesoep

Héérlijk! Het is weer tijd voor andijvie: vers uit eigen tuin! Natuurlijk valt andijvie op veel verschillende manieren klaar te maken. Met alleen aardappels wordt andijvie vrij voorspelbaar.

Vandaag at ik echter andijviesoep....  èn lekker dat 'ie is! Pittig-kruidig en fris tegelijk.....
Ik oogstte superverse andijvie, maar heb je een restje gesneden andijvie over, dan is dat ook ideaal in deze soep.
En natuurlijk staat deze maaltijdsoep binnen een half uurtje op tafel: ideaal voor op een drukke, doordeweekse dag.
Ook eens proberen?

Andijvie-kerriesoep

     voldoende voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 5 el olie
  • 2 uien
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 aardappels
  • 2 appels
  • 2 l groentebouillon
  • 400 g andijvie (een kleine krop)
Hoe maak ik het klaar:
Snipper de uien, schil de aardappels en appels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de ui. Roer de kerriepoeder erdoor. Voeg dan de aardappel- en appelstukjes toe en laat het even roerbakken. Maak intussen de bouillon. Ik doe dat nog steeds naar volle tevredenheid met zelfgemaakte bouillonpasta. Zonder gist, E-nummers, conserveringsmiddelen etc. etc. Makkelijk te maken, ideaal in gebruik.
Schenk nu een halve liter bouillon in de pan en laat het geheel zachtjes koken.  Was ondertussen de andijvie en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze met de anderhalve liter bouillon die je nog hebt staan, in de pan 

en laat het geheel nog vijf minuten zachtjes doorkoken. 
Pureer de soep met een staafmixer.

Lekker met vers afgebakken stokbrood.

Ik maakte er een lekkere kruidenboter bij, maar wil je met deze vegan soep een hele vegan maaltijd op tafel zetten, dan ruil je de boter in voor een plantaardige margarine of zoals op de foto deze lekkere vegan 'boerse' zin'. Cést simple!
Normaalgesproken verwarm ik fruit nooit en gebruik dit eveneens níet bij de hoofdmaaltijd, maar ik had een heleboel overrijpe appels liggen en voor het zoetfrisse accent ben ik maar een keertje overstag gegaan. Principes zijn er om af en toe naast je neer te leggen.... ;)
Heerlijke, verwarmende soep op een dag dat het lijkt of het weer zich van seizoen heeft vergist. Dan heb je dit even nodig :)

Eet smakelijk!!



 En zo oogstte ik om kwart voor 6 mijn andijvie: een mooie krop en ernaast 
de verse kruiden voor in de kruidenboter.