zaterdag 2 november 2019

Lasagne met pompoen en regenboogsnijbiet

͒͒͒
 
Vaarwel frisse waterijsjes, koele gazpacho's en koude, zomerse maaltijdsalades..... het is  november en tijd voor een warm welkom voor verwarmende ovenschotels, gloeiendhete soepen en vurige drankjes.

Vandaag deel ik een lekker verwarmende lasagne met jullie, een lasagne met zachtzoete pompoen in de hoofdrol.
Het is tenslotte herfst!

Het nadeel van lasagnerecepten op mijn blog, is dat mijn foto's nooit heel mooi worden.
Hoe ik ook mijn best doe. Na minimaal een half uur in de oven te hebben gestaan, krijg ik geen kookboekfoto's meer.....
Maar het ziet er wel precies zó uit als ook jij het in je keuken klaarmaakt.

Vind jij ze ook niet onweerstaanbaar mooi??
In mijn tuin staat nog steeds van alles en ik kon niet langer weerstand bieden
aan de prachtige, felgekleurde stengels van de verse regenboogsnijbiet.
Ik combineerde ze met de pompoen en stopte ze in de lasagne.

En weet je, verder heeft deze lasagne niet veel nodig.
Maarre... kaas en een saus toch wel?

Nee, deze keer is het een vegan recept, zonder dierlijke toevoegingen
en ik maakte een kruidig 'kaas'sausje  zonder kaas.

 

Lasagne met pompoen en regenboogsnijbiet

                    voor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 250-300 g volkoren lasagne
  • 800 g pompoen
  • 600 g (regenboog)snijbiet of spinazie

     voor de saus
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 75 g tarwebloem
  • versgemalen zeezout
  • 1/2 el mosterd
  • 30 g gistvlokken
  • snuf nootmuskaat
  • 6 dl water
  • 1,5 el bouillonpoeder of  bouillonpasta


Hoe maak ik het klaar:
Je kunt voor dit recept de lasagnebladen ook zelf maken. Trek daarvoor een uur langer uit.
Kijk hier hoe je eenvoudig zelf lasagnebladen maakt.
Snijd de pompoen in stukken. Van de oranje Hokkaido pompoen is de schil prima eetbaar, die hoeft niet te worden geschild. Een flespompoen, spaghettipompoen of gewone pompoen kun je beter wel even schillen. Stoom de pompoenstukken in ongeveer 15 minuten gaar, zodat ze zacht zijn.
Zet ze in een kom en pureer ze met een staafmixer tot puree. Breng op smaak met versgemalen zeezout.
Was de snijbiet of spinazie. Zonder moestuin(vriend) is het lastig om aan snijbiet te komen, maar spinazie is een goed alternatief.  Kun je geen verse spinazie meer vinden, dan kun je ook anderhalf pakje biologische diepvriesspinazie nemen.
Snijd de gewassen groente in grove stukken.


Verhit een wok met weinig olie en roerbak hier de snijbiet of spinazie kort in, tot ze slinkt.
Laat staan om af te koelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak nu de saus. Maak de knoflook schoon en pers de teentjes uit.  Fruit deze kort in een kleine (saus)pan in de olie. Neem het water en los hier de tarwebloem in op, samen met de mosterd, gistvlokken (zie hieronder) en de nootmuskaat. Giet dit bij de knoflook en breng aan de kook. Laat al roerende inkoken tot een saus en voeg op het laatst de bouillonpasta of blokjes toe.

Vet een grote ovenschaal van 25 cm lengte in met olie en leg er een laag lasagne in. Verdeel de pompoenpuree in drieën en schep één deel op de lasagne. Strijk uit tot een dunne laag.

Schep hierover de geslonken groene groente, ook een derde deel en verdeel er wat van de saus over.
Herhaal deze laagjes twee keer. Dek af met een laag lasagne en verdeel hierover de rest van de saus. Zorg dat alle bladen goed met saus bedekt zijn. Strooi paneermeel erover en schuif de lasagne in de voorverwarmde oven.
Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar.

Laat 5 minuutjes staan voordat je 'm aansnijdt.

Geniet van de pure smaken in deze verwarmende lasagne.


Even nog iets meer over gistvlokken. Ik denk niet dat ze in ieder keukenkastje te vinden zijn.
Gistvlokken zijn vlokken van gedroogde en bewerkte gist, ze bevatten  veel B-vitamines en zijn een goede eiwitbron. De vlokken hebben geen 'rijzende' eigenschap meer.
Wel geven ze een hartige kaasachtige smaak, vandaar dat gistvlokken door veel veganisten worden gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een prima kaassausje van maken.
Gistvlokken of anders gezegd, edelgist kun je online bestellen of bij een Natuurvoedingswinkel of goed gesorteerde, grote supermarkt kopen.

Eet smakelijk!!