maandag 30 maart 2020

Romige pasta met brandnetel

Goed nieuws: ze zijn nog de hele maand april in de aanbieding.... verse brandnetels!!
Nu - in het voorjaar - zijn ze op hun best.  Op stikstofrijke, voedzame, humushoudende grond, groeit de brandnetel graag. De lichtgroene toppen zijn het meest krachtig om te oogsten en bevatten vitamine C en D,  carotenen en ijzer. De brandnetel staat bekend om zijn bloedzuiverende eigenschappen en past goed in een versterkende voorjaarskuur.  De brandnetel is te eten als groente en kun je klaarmaken als spinazie. De smaak heeft hier ook iets van weg, maar is nog wat krachtiger.


Ons favoriete recept hier in huis, blijft wel brandnetelsoep (klik), maar deze romige pasta is lekker snel klaar en er moet geen halve kilo brandnetel in. Dit is eigenlijk een super recept voor de beginnende brandnetellover.... een klein beetje om aan de smaak te wennen.

En dat komt goed, ik beloof het.
En ook het plukken valt mee.

De brandhaartjes, die door het mierenzuur zo prikken en door oxaalzuur en wijnsteenzuur zo lang blijven prikken, 
kun je makkelijk vermijden als je de brandnetel langs de bovenkant benadert. 
Raak de bladeren niet aan langs de randen, de bovenkant bevat bijna geen brandharen. 
Als je met een licht opwaartse beweging de top van de brandnetel plukt, voel je geen brandnetelprikken.
De top met hooguit drie tot vier bladeren moet je hebben.
Als ik zo'n halve kilo heb geplukt, voel ik twee, drie dagen een licht tintelend gevoel in mijn vingertoppen, wat niet eens onaangenaam voelt. 
Pluk ik veel minder zoals voor dit recept, dan voel ik helemaal niets.
Deze hoeveelheid brandnetels komen allemaal uit eigen moestuin, 
waarvoor ik ze speciaal heb laten staan, vorige week.
Let er op dat je brandnetels op een 'schone' plek plukt. Niet langs een drukke autoweg 
of een uitlaatstrook voor honden, maar dat spreekt vanzelf.

Word je toch geprikt, bedenk dan dat de brandnetel genezend werkt bij reuma.... en wie weet, 
 werkt het ook preventief.
Trouwens, de beste remedie bij steken is niet krabben, dan gaat het echt het snelst weer over.  
Geniet eens van de smaak van brandnetels.... 

Romige pasta met brandnetels

       voor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 600 g volkoren fusilli pasta
  • flinke handvol brandnetels (50 - 60 gram)
  • 4 tenen knoflook
  • 250 g bio crème fraiche
  •  3 el olijfolie
  •  250 g vegetarische roerbakblokjes (Valess of Vivera)
  •  versgemalen zeezout naar smaak


Hoe maak ik het klaar:
Was de brandnetels goed in een vergiet. Laat ze uitlekken. Ze met je handen aanraken en in stukjes snijden, raad ik niet aan. Ik knip ze met een speciale schaar in kleinere stukjes en laat ze staan.
Kook de pasta in een pan met ruim water al dente gaar.
Giet de pasta af door het vergiet waarin de kleiner geknipte brandnetels liggen. Er gaan geen waardevolle stoffen van de brandnetel verloren, maar 'de brand' gaat er op deze manier wel van af. Schep er twee eetlepels goede en pure olijfolie doorheen en doe terug in de pan.
Bak de vegetarische roerbakblokjes in een koekenpan tot ze lichtbruin en wat knapperig zijn. 
Roer de crème fraise door de pasta. Pel de knoflook en pers de teentjes uit boven de pan met pasta. 
Roer door, samen met de vegablokjes.
Breng eventueel op smaak met versgemalen zeezout en/of witte peper.

Serveer meteen.
Mijn kinderen - al vertrouwd met de smaak van brandnetels - vonden dit zó lekker, 
dat ze nog een bordje opschepten.


Variatietips:
  • Geef er geraspte kaas bij 
  • Voor een vegan (en zuivelvrije) variant:  vervang de vegetarische blokjes door gebakken champignons en vervang de crème fraise door sojaroom.
  • Houd je niet van kant en klare vegastukjes, roer er dan een paar in stukjes gesneden en gekookte eieren door of geef er een omelet bij
  • Vervang de crème fraise eens door kwark of hangop
  • Serveer er een salade en vers afgebakken brood met kruidenboter bij
Eet smakelijk!!

Heb jij wel eens brandnetels gegeten?
Wat houd je tegen om het eens te proberen?!